Την Τρίτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00 – Σύγκληση Πολιτικής Γραμματείας και Κοινοβουλευτικής Ομάδας- Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο πιθανή σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής

βαρουφακηςΣυνεχίζεται η ανταλλαγή κειμένων και απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία η Αθήνα θα αποστείλει στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει το κείμενο των προτάσεών της και το πρωί της Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις.

Εφόσον, η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Για μεταρρυθμίσεις «κυρίως δομικής φύσης» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος και στους Financial Times. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνεται αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, που -κατά τις εκτιμήσεις- θα μπορούσε να αποφέρει 2 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβασεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα σταλεί στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, στα χέρια των θεσμών βρίσκεται από τις 3 μετά το μεσημέρι το πρώτο κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η ανταλλαγή παρατηρήσεων έως την κατάθεση του τελικού κειμένου που θα αποσταλεί απόψε ή αύριο το πρωί και θα αξιολογηθεί ακολούθως σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Όπως αποκάλυψε η Σοφία Δήμτσα στο κεντρικό δελτίο του MEGA, το πρώτο αυτό κείμενο αριθμεί 6 σελίδες και περιλαμβάνει 12 τομείς μεταρρυθμίσεων, χωρίς σε αυτό να υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά και κοστολόγηση μέτρων.
Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και για μέτρα που προβλέπουν την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Συγκεκριμένη αναφορά στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν περιλαμβάνει η πρώτη λίστα, στην οποία όμως σημειώνεται ότι θα δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, με πρόβλεψη για αντιμετώπιση του ηθικού κινδύνου.

Στο πρώτο αυτό κείμενο της Αθήνας γίνεται επίσης λόγος για αντιμετώπιση “κόκκινων” δανείων, με προστασία των κεφαλαίων τραπεζών και με κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Στο πεδίο των εργασιακών, προβλέπεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές ΕΕ και σε διαβούλευση κοινωνικών εταίρων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε συλλογικές συμβάσεις ή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο θα περιληφθεί σχετική αναφορά.

Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρχει αναφορά σε πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει για όσες έχουν ήδη γίνει, ενώ γίνεται λόγος για σεβασμό των συμφωνιών και για διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος.

Στη λίστα προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με χρήση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπροσλήψεις, ενώ προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1.       Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2.       Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3.       Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a.       Δίκαιο φορολογικό σύστημα

b.       Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

c.        Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

d.       Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

e.        Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Αύριο Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00. Επίσης αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.