Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι κέρδισε κάθε πλευρά στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup

21 Φεβρουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Ο απολογισμός της συμφωνίας της Παρασκευής

βαρουφακηςH Ελλάδα κέρδισε αρκετά αλλά όχι τόσα για να πει ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορούν να βγουν στο δρόμο

Η Ελλάδα κέρδισε αρκετά πράγματα αλλά όχι τόσα ώστε να εμποδίσει τους υπόλοιπους δεκαοχτώ υπουργούς της Ευρωζώνης να μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο γράφει το Bloomberg στην πρώτη εκτίμησή του για τα κέρδη κάθε πλευράς μετά τη συμφωνία της Παρασκευής.

Σε μια διαπραγμάτευση δεκαοχτώ έναντι ενός το πιθανότερο είναι ότι οι 18 (Eurogroup) θα έχουν περισσότερα κέρδη από τον έναν (Ελλάδα).

Ο απολογισμός κατά το Bloomerg είναι ο εξής:

Το Eurogroup διατήρησε την επίβλεψη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την επέκταση του προγράμματος και η Ελλάδα κατάφερε τους πάντες να μην κάνουν λόγο πια για Τρόικα

Το Eurogroup έχει τη συμφωνία της Ελλάδας για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης και η Ελλάδα έχει τη συμφωνία του Eurogroup να μην το ονοματίζει πλέον πρόγραμμα

Το Eurogroup έδωσε διορία στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα να καταλήξει σε ένα συνδυασμό οικονομικών μέτρων που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθέωρηση του προγράμματος παράτασης. Η Ελλάδα πέτυχε να επιλέξει μόνη της τη λιτότητα για τον εαυτό της (και τελικά μπορεί να πετύχει την ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος)

Το Eurogroup πέτυχε να περιχαρακώσει τα χρήματα από τον EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πέτυχε να δει αυτό να συμβαίνει

Το Eurogroup θα έχει ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για μια σειρά μέτρων τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς της τρόικας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Με όλα αυτά, γράφει το Bloomberg, μπορεί να φαίνεται ότι η Ελλάδα κέρδισε λίγα από το Eurogroup αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει ότι πήρε ό,τι μπορούσε και ότι μπόρεσε να παλέψει σκληρά για τη χώρα. «Αυτό για την ώρα μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που ένιωθε ότι δεχόταν σκληρά χτυπήματα από τους ευρωπαίους εταίρους» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

protothema

This entry was posted on Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2015 at 17:55 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply