Πόλεμος ανακοινώσεων – «Το εγχείρημα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό» φέρεται να είπε σε αποστροφή του λόγου του ο υπουργός Παιδείας

ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑΠαραιτούνται σήμερα, Πέμπτη, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από νέα συνάντηση «ναυάγιο» του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά.

‘Οπως δηλώνει  στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων κ. Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας  σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα φέρεται να είπε ότι  «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό»! Λίγα λεπτά αργότερα ξανασκέφτηκε τη φράση του, είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός» αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη…

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δημ. Χασάπης ο οποίος σε επιθετικό ύφος δήλωσε προς τους εκπροσώπους των σχολείων όταν δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα» και πως δεν είναι αξιολογημένοι. Να σημειωθεί εδώ ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν την λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.

Όπως έλεγαν έτσι στο «Βήμα» εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων, η επίκληση της αξιολόγησης σήμερα στο υπουργείο Παιδείας είχε ακριβώς την «τιμωρητική» διάσταση που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, καθώς τους έγινε σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου ενοχλήθηκε επειδή κατήγγειλαν δημόσια την αντίθεση τους προς την κατάργηση του θεσμού.

«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» λέει ο κ. Αντωνίου, «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας. Έχουν μόνο την ιδεοληψία τους».

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συντάσσουν τώρα επιστολές παραίτησης τους και την ερχόμενη εβδομάδα δίνουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Κατόπιν αυτού, ο θεσμός τινάζεται όντως στον αέρα. ‘Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να έχει καν εξεταστεί η συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, όοπως άλλωστε δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη.

Παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής των Προτυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ)

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.

Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)

Το σχόλιο της ΝΔ

«Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών “μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι.

Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας.

Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας».

Η αντίδραση του υπουργείου

Άμεση ήταν η απάντηση στο σχόλιο του κ. Καραγκούνη, μόνο που το υπουργείο το απέδιδε (προφανώς εκ παραδρομής) στο ΠαΣοΚ και όχι στη ΝΔ., αλλά πίσω από τη δηκτική διάθεση διαφαινόταν η πρόθεσή τους, να αλλάξει εκ βάθρων ο νόμος για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία.

Έτσι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, αφού εντοπίστηκε το λάθος, σχολίαζαν: «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία επισημαίνουν “Ένα Μπαλτά και ένα Χασάπη στο χώρο της Παιδείας”. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου».

Στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου σχολίασαν το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη: «Μετά την απόπειρα ερμηνείας από ορισμένους του χθεσινού δελτίου τύπου του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία η φράση “της ημετέρας παιδείας μετέχοντες” δεν ήταν τίποτα άλλο παρά έμμεση αναφορά του υπουργού σε παλιούς συμμαθητές του, έχουν επιστρατευθεί ιστορικοί και ιστοριοδίφες του υπουργείου προκειμένου να επαληθεύσουν αν όντως ο Ισοκράτης είχε μαθητεύσει σε ελληνικό σχολείο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.