Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σε θυρίδες και σεντούκια 10 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες

14 Φεβρουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες

λεφταΤο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καταθέσεων που αποχώρησαν από το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο τρίμηνο, βρίσκεται εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα, αφού όπως εκτιμούν οι τράπεζες, μόνο το 20% των κεφαλαίων αυτών, διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Kαθημερινή, τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως αν η κυβέρνηση πετύχει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα, τότε το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περίπου το 50% από τις εκροές καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ, έχει παραμείνει στη χώρα υπό μορφή μετρητών και βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια… στρώματα, κ.α.

Τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (υπό τον φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων) μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες.

Ένα ποσοστό 30% των εκροών (ή περίπου 6 δισ. ευρώ) διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια.

This entry was posted on Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2015 at 22:11 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply