600 ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ NASA
διαστημαΜια μεγάλη συλλογή σπάνιων φωτογραφιών της NASA από τις πρώτες εξορμήσεις στο φεγγάρι, ανάμεσά τους η πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα αλλά και η πρώτη κοσμική «σέλφι», δημοπρατούνται τις επόμενες μέρες με συνολική τιμή εκκίνησης τα 760.000 δολάρια.

Περισσότερες από 600 φωτογραφίες από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 έως τις αρχές του 1970 -μερικές εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί- αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Διαστήματος αλλά και μια άλλη οπτική της ιστορικής μέρας που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Μεγάλη «σταρ» της συλλογής του οίκου Μπλούσμπερι, που στις 26 Φεβρουαρίου βγάζει στο σφυρί το? Διάστημα, είναι η πρώτη φωτογραφία του πλανήτη Γη. Η μοναδική εικόνα του 1946 τραβήχτηκε από έναν μη επανδρωμένο πύραυλο που εκτοξεύθηκε 65 μίλια πάνω από την ατμόσφαιρά της. Παρά το γεγονός πως η ενσωματωμένη αυτόματη κάμερα που τραβούσε μια λήψη κάθε ενάμισι δευτερόλεπτο καταστράφηκε μετά την είσοδο του πυραύλου στη Γη, το φιλμ κατάφερε να διασωθεί.

Προσσελήνωση
Αλλο ένα χάιλαϊτ της συλλογής είναι η σέλφι που τράβηξε ο θρυλικός αστροναύτης Μπαζ Ολντριν στην αποστολή του «Τζέμινι 12», το 1966, τρία χρόνια πριν από την πρώτη προσσελήνωση. Πενήντα χρόνια πριν οι φωτογραφίες αυτές γίνουν μόδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διάσημος κοσμοναύτης γύρισε την κάμερα προς το μέρος του έχοντας όμως για φόντο όχι τον καθρέφτη του μπάνιου του ή μια παραλία, αλλά ολόκληρη τη Γη, όπως αυτή φαίνεται από το Διάστημα.

Η πρώτη διαστημική σέλφι αναμένεται να πουληθεί πάνω από 1.000 δολάρια, ενώ στη συλλογή της NASA συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η μόνη γνωστή φωτογραφία του Νιλ Αρμστρονγκ να περπατά πάνω στο φεγγάρι, που εκτιμάται στα 1.500 δολάρια. Παρά το γεγονός πως αυτός ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης που το 1969 πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις περισσότερες γνωστές φωτογραφίες πρωταγωνιστεί ο δεύτερος, Ολντριν, καθώς τις περισσότερες από τις δυόμισι περίπου ώρες που παρέμειναν στην επιφάνειά της Σελήνης ο Aρμστρονγκ ήταν εκείνος που κρατούσε την κάμερα. Ετσι η μπότα που αφήνει το αποτύπωμά της στο έδαφος της Σελήνης ανήκει στον Ολντριν και όχι στον Aρμστρονγκ που έκανε το πρώτο βήμα λέγοντας τη διάσημη ατάκα «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα»…

Η διαστημική βόλτα του Εντ Γουάιτ, η «σέλφι» του Μπαζ Ολντριν και το πρώτο βήμα του στη Σελήνη, η εκτόξευση του «Gemini 10» και η μοναδική «καθαρή» εικόνα του Νιλ Αρμστρονγκ στο φεγγάρι ξεχωρίζουν ανά
Η διαστημική βόλτα του Εντ Γουάιτ, η «σέλφι» του Μπαζ Ολντριν και το πρώτο βήμα του στη Σελήνη, η εκτόξευση του «Gemini 10» και η μοναδική «καθαρή» εικόνα του Νιλ Αρμστρονγκ στο φεγγάρι ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ντοκουμέντα

Oλες αυτές οι φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν στα αρχεία της NASA, τo 1980, συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από έναν συλλέκτη: «Αυτές οι φωτογραφίες δεν αποτελούν απλά τεκμήρια, αλλά αντιπροσωπεύουν και τη χρυσή εποχή της φωτογραφίας, όταν μια χούφτα άνθρωποι πήγαν στο άγνωστο και επέστρεψαν με φωτογραφίες που θα ενέπνεαν όλο τον κόσμο», λέει η Σάρα Γουίλερ, υπεύθυνη του οίκου Μπλούσμπερι. «Είναι απίστευτο, αν διανοηθεί κανείς ότι πολλές από αυτές τις φωτογραφίες ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό προτού το φωτογραφικό αρχείο της NASA να εμφανιστεί ψηφιακά στο Ιντερνετ». Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο ολοκληρωμένη συλλογή φωτογραφιών της NASA θα πουληθεί σε δημοπρασία, ενώ εκτός από τις φωτογραφίες της αποστολής του «Απόλλων 11» κι άλλες λήψεις αναμένεται να προξενήσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.