Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα άλυτα μυστήρια της επιστήμης

10 Φεβρουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

χρονοςΗ φύση θέτει αινίγματα και ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον 21ο αιώνα

Κάθε ένας από τους πρόσφατους αιώνες χαρακτηρίστηκε από εμβληματικές ανακαλύψεις. Τον 17ο αι. ο Νεύτωνας περιέγραψε τους τρεις νόμους της κίνησης, τον 18ο ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εξήγησε τον ηλεκτρισμό, τον 19ο ο Δαρβίνος εξήγησε την καταγωγή των ειδών και τον 20ό είχαμε από τις θεωρίες του Αϊνστάιν για το φως και τη βαρύτητα, την ανακάλυψη του DNA από τους Watson και Crick, για να μην αναφέρουμε την επανάσταση των υπολογιστών που άλλαξε για πάντα τον κόσμο μας.

Τι απομένει για τον 21ο αιώνα; Στην πραγματικότητα, πάρα πολλά. Όπως αναφέρει η Society for Science & the Public (SSP), μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη διάδοση της επιστήμης, τα άλυτα μυστήρια της φύσης, της επιστήμης και του σύμπαντος είναι αμέτρητα, και ικανά να κρατήσουν απασχολημένους τους επιστήμονες τουλάχιστον για τα επόμενα 86 χρόνια

Ας δούμε τα κυριότερα:

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΜΠΛΟΚΗ;

Είναι το σημαντικότερο από όλα τα μυστήρια της κβαντικής επιστήμης, αν λυθεί αυτό πιθανότατα θα λυθούν και όλα τα άλλα. Σύμφωνα με αυτό το φαινόμενο, δύο αντικείμενα που δημιουργούνται μαζί (για παράδειγμα δύο ηλεκτρόνια) μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο. Αν στείλουμε το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και κάνουμε κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία. Θεωρίες υποστηρίζουν πως με παρόμοιο τρόπο συνδέονται ο χώρος, ο χρόνος και η βαρύτητα.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΗΜΟΝΑ ΟΝΤΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ;

Με τόσα εκατομμύρια πλανήτες στο σύμπαν, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Αλλά πώς τα βρίσκουμε; Το πρόγραμμα SETI που «αφουγκράζεται» το διάστημα εδώ και δεκαετίες δεν έχει βρει το παραμικρό. Πράγμα που σημαίνει πως είτε οι εξωγήινοι δεν έχουν στείλει σήματα, είτε τα στέλνουν σε μορφή που δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Η κβαντική φυσική και η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν φαίνεται η καθεμία να εξηγεί τον κόσμο μας με σχετική ακρίβεια, το πρόβλημα είναι πως δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Οι απόπειρες να συνδυαστούν σε μια ενιαία θεωρία δεν έχουν αποδώσει. Έτσι, η κβαντική θεωρία της βαρύτητας που αποτελεί μοντέλο της βαρύτητας σύμφωνα με τις αρχές της κβαντομηχανικής περιμένει να επιβεβαιωθεί. Ή όχι.

news247

This entry was posted on Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, 2015 at 17:53 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply