Γέφυρα ζωής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

ΔΟΤΗΣ -ΑΙΜΑΓέφυρα ζωής με την Αμερική δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όταν ένας ακόμη εθελοντής δότης μυελού των οστών από τη δεξαμενή του Κέντρου ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών (ΚΕΔΜΟΠ) βρέθηκε συμβατός με έναν ασθενή από τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Μόνο ένας στους 1.000 Έλληνες έχει δηλωθεί ως εθελοντής δότης, όταν στην Κύπρο η αναλογία είναι ένας προς οκτώ. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης προσφοράς των Ελλήνων, αλλά στην έλλειψη ενημέρωσης. Λίγοι γνωρίζουν ότι η συλλογή μοσχεύματος σε περίπτωση που ο δότης κληθεί να χαρίσει ζωή μπορεί να πραγματοποιηθεί με λήψη των απαραιτήτων κυττάρων από το αίμα, χωρίς να είναι πια απαραίτητη η παρακέντηση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, η ανάγκη για εθελοντές δότες είναι τεράστια, προκειμένου να βρεθεί ο ένας συμβατός δότης ανάμεσα στους 25 εκατ. εθελοντές παγκοσμίως, ο οποίος θα έχει το προνόμιο να χαρίσει ζωή σε έναν συνάνθρωπό του που πάσχει από λέμφωμα ή λευχαιμία (τον πιο συνήθη καρκίνο στα παιδιά).

Το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» ενημερώνει και εγγράφει εθελοντές δότες μυελού των οστών καθημερινά σε ολόκληρη της Ελλάδα. Ήδη μέσα από τις δράσεις του από το 2013 οκτώ εθελοντές δότες του ΚΕΔΜΟΠ στάθηκαν τυχεροί και κλήθηκαν να «Χαρίσουν Ζωή» σε συνανθρώπους τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.