ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑTo 2014 ήταν μια καλή χρονιά για τις πωλήσεις καινούργιων ΙΧ στην Ελλάδα, καθώς σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 21,3% σε σχέση με το 2013.

Ταξινομήθηκαν 71.218 αυτοκίνητα έναντι 58.694 της προηγούμενης χρονιάς, αριθμός που φαντάζει μικρός αν ρίξουμε μια ματιά στις πωλήσεις των τελευταίων 15 χρόνων (δείτε το γράφημα στο κάτω μέρος του θέματος), αλλά για τα δεδομένα της εποχής θεωρείται ικανοποιητικός.
Γεγονός είναι πως ο Έλληνας ακόμα δεν έχει αισθανθεί ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στο οικονομικό πεδίο κι αυτή η αβεβαιότητα διακρίνεται καθαρά σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Οι καλύτεροι μήνες στην αγορά αυτοκινήτου ήταν οι Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος όπου οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 7.500 ανά μήνα (σ’ αυτό βασικό ρόλο έπαιξε η αυξημένη ζήτηση «νοικιάρικων» αυτοκινήτων, κυρίως στα νησιά) ενώ χειρότερος ήταν ο Φεβρουάριος με μόλις 4.355 ταξινομήσεις.

Την πρωτιά στον πίνακα των πωλήσεων πήρε φέτος η Toyota με 8.020 μονάδες. Με facelift σε αρκετά από τα μοντέλα της κατάφερε να κρατήσει την πρωτιά στην supermini κατηγορία όπου το Yaris «δίνει τα ρέστα του» ενώ τόσο το Auris όσο και το Aygo διατηρούνται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.

Aκολούθησε η VW τα ακριβά μοντέλα της οποίας δεν πτοούν το αγοραστικό κοινό που την εμπιστεύεται «τυφλά». Η Opel από πρώτη βρέθηκε τρίτη καθώς το Corsa που της δίνει ώθηση ανανεώθηκε και θα «παίξει μπάλα» το 2015.

Μια θέση πιο κάτω συναντάμε τη Nissan όλος ο στόλος της οποίας ανανεώθηκε και χτυπά δυνατά την πόρτα του ανταγωνισμού. Fiat και Hyundai ακολούθησαν μπροστά από τη Ford της οποίας το Fiesta εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην πρωταγωνιστική ομάδα της supermini κατηγορίας.

To φρεσκάρισμα στο Focus και η έλευση του Μondeo θα τονώσουν τόσο τις πωλήσεις της όσο και το ηθικό της. Από τις premium μάρκες την πρωτιά κρατά η Mercedes με μικρή διαφορά από τη δεύτερη BMW και την τρίτη Audi. Την τετράδα κλείνει η Volvo.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2015 η αγορά θα κινηθεί ακόμα καλύτερα σημειώνοντας μια αύξηση του 15-20% συγκριτικά με το 2014. Ήδη η πολύ καλή πορεία του Ιανουαρίου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις τους παρά την στασιμότητα που έχει επέλθει σε πολλούς τομείς λόγω των εκλογών.

caranddriver

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.