Πρόκειται για προληπτική κίνηση για να μην ξεμείνουν από μετρητά – Φόβοι των τραπεζιτών για ραγδαία επίδεινωση της κατάστασης από Δευτέρα

λεφτα - χρηματαΑίτημα για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας, ELA (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) ζητούν να ενταχθούν η Alpha Bank με την Eurobank. Τελικώς όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας και των τεσσάρων λεγομένων συστημικών τραπεζών.

Το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό της ΕΚΤ για Παροχή Έκτακτης Ρευστότητας συνιστά προληπτική κίνηση, καθώς οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θέλουν να θωρακιστούν εν όψει του ενδεχομένου να ξεμείνουν από μετρητά.

Μόνο σήμερα υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 600-700 εκατ.ευρώ, με τους τραπεζίτες να εκφράζουν τους έντονους φόβους τους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA παρά το γεγονός ότι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να “περνάνε” ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ.

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.