Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βέλγιο: Σε ευθανασία για πρώτη φορά κρατούμενος για βιασμούς

5 Ιανουαρίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΦΥΛΑΚΗΚατά συρροή βιαστής και δολοφόνος στο Βέλγιο θα υποβληθεί σε ευθανασία στις 11 Ιανουαρίου, όπως ο ίδιος ζητούσε επί σειρά ετών υποστηρίζοντας ότι υπέφερε ψυχικά. Ο 52χρονος Φρανκ Φαν Ντερ Μπλίκεν είναι ο πρώτος κρατούμενος στον οποίο αναγνωρίστηκε προ μηνών το δικαίωμα τερματισμού της ζωής του μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στο Βέλγιο το 2002.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας De Morgen, ο Ντερ Μπλίκεν, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει ποινή 30 ετών έχοντας καταδικαστεί για πολλούς βιασμούς -σε μία περίπτωση και ανθρωποκτονία-, θα υποβληθεί σε ευθανασία στις 11 Ιανουαρίου σε φυλακή της βορειοδυτικής πόλης Μπριζ.

«Θα πραγματοποιηθεί τελικά ευθανασία» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην φλαμανδική εφημερίδα. «Έφτασε η ώρα» είπε η ίδια εκπρόσωπος αναφερόμενη στην 11η Ιανουαρίου.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν, ζητούσε επί χρόνια από το κράτος να τον βοηθήσει να τερματίσει τη ζωή του γι’ αυτό το οποίο ο δικηγόρος του Γιος Βάντερ Φέλπεν χαρακτήριζε «ανυπόφορο ψυχικό άλγος». Τον περασμένο Σεπτέμβριο τελικά έγινε δεκτό το αίτημά του.

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002 -η δεύτερη χώρα στον κόσμο που το πράττει μετά την Ολλανδία- και 1.807 άνθρωποι επέλεξαν το 2013 να πεθάνουν με αυτό τον τρόπο.

Οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η χώρα για την πραγματοποίηση ευθανασίας για ανθρωπιστικούς λόγους απαιτούν οι ασθενείς να έχουν συναίσθηση και να έχουν υποβάλει ένα «εκούσιο, επανειλημμένο και κατόπιν σκέψεως» αίτημα να πεθάνουν.

Ο Φαν Ντερ Μπλίκεν, θεωρώντας τον εαυτό του απειλή για την κοινωνία, είχε αρνηθεί να εξεταστεί για πρόωρη αποφυλάκιση, αλλά θεωρούσε τις συνθήκες κράτησής του απάνθρωπες, σύμφωνα με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

δολ, απε, Γαλλικό

This entry was posted on Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου, 2015 at 17:33 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply