2014Υποδεχτήκαμε την ανάπτυξη, βγήκαμε στις αγορές, διαδηλώσαμε κατά παντών υπευθύνων, αναλάβαμε προεδρίες, ζήσαμε εκλογικές διαδικασίες, παρακολουθήσαμε διάφορα σήριαλ, παραιτήσεις και δακρύβρεχτες ομολογίες. Στιγμές αγωνίας και λύπης, διαδέχτηκαν στιγμές χαράς και αισιοδοξίας, αν κοιτάξει κανείς τα πεπραγμένα της Ελλάδας της χρονιάς που σβήνει.

Ποια είναι όμως τα γεγονότα που αξίζει να ανασύρουμε από τη μνήμη μας προς γνώση και ίσως και προς συμμόρφωση; Το newsbeast.gr παρουσιάζει την ανασκόπηση του ελληνικού έτους που πέρασε με τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα και τις συνειδήσεις των κατοίκων της.

Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την κοινή σύσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων με το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο, άρχισε στις 08 Ιανουαρίου η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διήρκεσε ως το τέλος του Ιουνίου του 2014. Η Ελληνική Προεδρία είχε θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ανάπτυξη και την απασχόληση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της θαλάσσιας πολιτικής.

Ο Εγκέλαδος χτυπάει το νησί της Κεφαλονιάς

Ήταν στις 26 Ιανουαρίου όταν σημειώθηκε ο πρώτος κύριος σεισμός, 5,9 Ρίχτερ, στο νησί της Κεφαλονιάς. Πολύ σύντομα ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί που έφτασαν ακόμη και τα 5,3 Ρίχτερ. Παρόλο που οι υλικές ζημιές ήταν μεγάλες ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι κάτοικοι αρκετών περιοχών αναγκάστηκαν να διανυκτερεύουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα για αρκετές νύχτες του χειμώνα. Την ίδια ώρα πλοία έφταναν στο νησί με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για τους κατοίκους που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Φαρμακονήσι

Την Πέμπτη στις 23 Ιανουαρίου καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά 16 μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, στις 20 του ίδιου μήνα. Συνολικά πνίγηκαν 9 παιδιά και 3 γυναίκες. Η διεθνής αμνηστία έπειτα από μαρτυρίες διασωθέντων αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης ζήτησε τη «διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό», καλώντας τις ελληνικές αρχές να «φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους ιθύνοντες».

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές

Γεγονός αποτέλεσε τον Απρίλιο η έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας. Όπως είχε αναφέρει το ΥΠΟΙΚ: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5ετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον». Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, συνδυάστηκε με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, εξέλιξη που μεταφράστηκε από κάποιους ως ένα ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα έχει σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένα χρεοκοπημένο κράτος.

Τραγωδία σε Λούνα Παρκ

Ένα 13χρονο αγόρι χάνει τη ζωή του ενώ η 9χρονη αδελφή του τραυματίζεται την ώρα που παίζουν σε λούνα παρκ στην συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό. Τα δύο αδέρφια έπαιζαν μέσα στην φουσκωτή μπάλα σε πισίνα του πάρκου όταν ξαφνικά ισχυρός άνεμος σήκωσε την μπάλα μεταφέροντας της τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά μαζί με τα παιδιά τα οποία χτύπησαν σε άλλα αντικείμενα του περιβάλλοντα χώρου. το 13χρονο αγόρι όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν αναίσθητο σε κωματώδη κατάσταση και οι γιατροί προσπαθούσαν επί 40 λεπτά να του κάνουν ανάνηψη χωρίς επιτυχία. Οι τρεις προσαχθέντες στο Α.Τ. Ελληνικού, υπάλληλοι του λούνα παρκ, συνελήφθησαν και σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος τους με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης βαρειών σωματικών βλαβών.

Παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης

Το γραφείο της Εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα πέρασε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Κασιδιάρη ο κ. Μπαλτάκος στη συνομιλία, μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με τις διώξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το κύμα αντιδράσεων που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Μπαλτάκου από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Την παραίτηση ακολούθησε θερμό επεισόδιο με μπουνιές, κλωτσιές και ύβρεις, μεταξύ του γιου του παραιτηθέντα γ.γ. της κυβέρνησης και βουλευτών της Χρυσής Αυγής που σημειώθηκε στη Βουλή.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Τράπεζα της Ελλάδας

Ισχυρή έκρηξη λίγα λεπτά πριν της 6 το πρωί της 10ης Απριλίου 2014, ταράζει το κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Σταδίου, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Επί της οδού Αμερικής απέμειναν συντρίμμια και θραύσματα γυαλιών, καθώς το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιές προκλήθηκαν και σε παρακείμενα σπίτια και καταστήματα σε ακτίνα 500 μέτρων. Η έκρηξη σημειώθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Δύο βδομάδες αργότερα η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

«Όχι» στη λειτουργία καταστημάτων της Κυριακές με επεισόδια στην Ερμού

Περιορισμένη χρήση χημικών έγινε στην Ερμού στο περιθώριο διαδήλωσης εργαζομένων στο εμπόριο, που τάσσονταν ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και με τις ασπίδες τους απώθησαν προς το τέρμα του πεζοδρόμου ομάδες ατόμων που νωρίτερα είχαν προκαλέσει εντάσεις. Οι συζητήσεις τις Τρόικας με το Υπουργείο Εμπορίου που είχαν προηγηθεί είχαν προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του κ. Βασίλη Κορκίδη, του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο οποίος υπογράμμιζε «το σίριαλ των Κυριακών συνεχίζεται με νέα επεισόδια σε μια περίοδο που η αγορά χρειάζεται ηρεμία και όχι πειραματισμούς και αχρείαστες εντάσεις».

Ρεκόρ Γκίνες για το Περιστέρι της Ειρήνης

Μια θέση στο παγκόσμιo ρεκόρ Γκίνες κέρδισε το γιγάντιο περιστέρι της Ειρήνης που κατασκεύασαν μαθητές από όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας περίπου 280.000 χάρτινα καραβάκια. Το γιγάντιο περιστέρι της ειρήνης, το οποίο κατέλαβε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε στο Καλλιμάρμαρο στο πλαίσιο του 4ου πανελλήνιου προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» που διοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45.000 μαθητές νηπιαγωγείων δημοτικών και λυκείων όλης της χώρας.

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014

Μαζί με τις ευρωεκλογές, οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές και οι ανατροπές αρκετές μαζί όμως με το υψηλό ποσοστό αποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο της Αθήνας με τον Γιώργο Καμίνη να επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη όπου ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν και πάλι ο νικητής των εκλογών. Η μεγάλη ανατροπή ήρθε στην Περιφέρεια Αττικής όπου η Ρένα Δούρου κατάφερε να εκλεγεί Περιφερειάρχης.

Άφρισε το σιντριβάνι της πλατείας Σύνταγματος

Το βράδυ της 25ης Μαΐου, εν μέσω εκλογικής διαδικασίας, η πλατεία συντάγματος γεμίζει αφρούς και δεκάδες σαπουνάδες καλύπτουν μεγάλο μέρος της περιοχής στην οποία βρισκόταν το εκλογικό κέντρο του Γ. Καμίνη. Αιτία κάποιος άγνωστος που είχε πετάξει αφρόλουτρο στο σιντριβάνι.

Χρυσή Αυγή, Άρση Ασυλίας και δάκρυα στη βουλή

Με κλάματα μίλησε ο προφυλακισμένος βουλευτής Στάθης Μούκουρας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος για άρση της βουλευτικής ασυλίας για οπλοκατοχή την Τετάρτη 07 Mαΐου. «Δεν θα σας διαβάσω τίποτα από αυτά που έχω γράψει. Ένα ερώτημα θα απευθύνω. Είχα πει στην ανακρίτρια ότι κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής και είμαι πολύ περήφανος. Είμαι λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 χρονών. Ο πατέρας μου έπαθε καρκίνο και αναγκάστηκα να αναλάβω την οικογένειά μου. Είμαι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα από το 1988. Είμαι περήφανος για τον γιό μου που είναι 18 χρόνων για τα παιδιά μου. Τα βλέπω μια ώρα την εβδομάδα και με ρωτάνε «γιατί είσαι στη φυλακή;» και δεν ξέρω τι να τους πω. Δεν έχω να τους πω τίποτα. Κάθομαι και τα κοιτάω» είχε πει ο κ. Μπούκουρας ενώ ξεσπούσε σε αναφιλητά…

Εν αντιθέσει στην αντίστοιχη συζήτηση την ομιλία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, σημάδεψε η οξύτατη φρασεολογία και οι προσωπικές επιθέσεις σε στελέχη της Ν.Δ. «Ο Σαμαράς έβαλε την Χρυσή Αυγή στη φυλακή, δεν την έβαλε καμία δικαιοσύνη» ισχυρίσθηκε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να «δώσουν τον αγώνα τον καλό για να πέσει η αντεθνική κυβέρνηση» ενώ έκανε λόγο για «χούντα του Βενιζέλου και του Σαμαρά».

Κραδαίνοντας σφουγγαρίστρες

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναστείλει την απόφαση για την επαναπρόσληψή τους, οι απολυμένες καθαρίστριες συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο οικονομικών. Καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απομακρύνουν τις συγκεντρωμένες καθαρίστριες σημειώνονται επεισόδια. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται ενώ κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, καθαρίστριες τραυματίζονται. Οι καθαρίστριες φιλοξενούνται στο πρωτοσέλιδο των New York Times και χαρακτηρίζονται ως σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας. «Το αδιέξοδο τύπου Δαυίδ – Γολιάθ, στο οποίο πρωταγωνιστούν μεσήλικες στην πλειοψηφία τους γυναίκες που κραδαίνουν σφουγγαρίστρες και αντιστέκονται στις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν μετατρέψει τις καθαρίστριες σε ένα ασυνήθιστο σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας…».

Η Ελλάδα πάει Μουντιάλ

Η Ελλάδα πάει Μουντιάλ και προκρίνεται στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Στον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Γιώργος Σαμαράς, σχηματίζει με τα χέρια του μια καρδιά καθώς πανηγυρίζει για το γκολ που σημείωσε με πέναλτι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος στα γήπεδα της Βραζιλίας όμως σταματά στην φάση των «16», όταν ηττήθηκε από την Κόστα Ρίκα στη διαδικασία των πέναλντι με σκόρ 3-5.

Ανασχηματισμός

Μετά την εκλογική διαδικασία, ο πρωθυπουργός προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης η σύνθεση της οποίας «προέκυψε με οδηγό το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαϊου». Ο ανασχηματισμός χαρακτηρίζεται σαρωτικός. Συνολικά, στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπαίνουν 17 νέα πρόσωπα, οκτώ νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί. Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου, παίρνει τα σκήπτρα του υπουργείου Οικονομικών από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Σήφης μπαίνει στην ζωή μας

Την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, και όχι μόνο, αναστατώνει εν μέσω καλοκαιριού ένας κροκόδειλος που κάνει την εμφάνισή του στα νερά της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών. Οι προσπάθειες για την αιχμαλώτισή του Σήφη, όπως ονομάστηκε ο λεβέντης κροκόδειλος, αποβαίνουν άκαρπες ενώ τα βίντεο στο YouTube και τα ανέκδοτα με πρωταγωνιστή το ερπετό γίνονται viral.

Σύλληψη Μαζιώτη

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον καταζητούμενο για τρομοκρατική δράση, Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος, στο κέντρο της Αθήνας. Στον έλεγχο που επιχείρησαν να κάνουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, έπειτα από πληροφορίες για ύποπτο άτομο που φέρει όπλο σε κατάστημα στη γωνία Ερμού και Αθηνάς, ο Μαζιώτης πυροβόλησε εναντίων τους. Ακολούθησε καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία τραυματίστηκαν ελαφρά δύο τουρίστες και ένας αστυνομικός. Σοβαρά τραυματίστηκε ο Ν. Μαζιώτης από σφαίρα στον δεξιό ώμο.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς και ο ένοικος του τάφου

Από τα μέσα του Αυγούστου η Αμφίπολη εισέβαλε στην καθημερινότητά μας εν μέσω διαξιφισμών, παρασκηνίου και συγκλονιστικών αρχαιολογικών αποκαλύψεων. Η ημέρα κατά την οποία αρχίζουν σταδιακά να ανακοινώνονται οι ανακαλύψεις από τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ήταν η 18 Αυγουστού 2014. Από τις δύο μαρμάρινες σφίγγες στις Καρυάτιδες. Από τις Καρυάτιδες στα ψηφιδωτά και στο τέλος ο σκελετός που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει την ταυτότητα του ενοίκου του ταφικού αυτού μνημείου. Μονοπωλώντας τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές ενδιαφέρον η αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς σίγουρα απαιτεί χρόνο για να μας αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά του λόφου.

Η επέλαση της Lady

Η καλλιτέχνης που έχει πουλήσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια εισιτήρια σε προηγούμενες περιοδείες της  επιβεβαιώνει ότι το «Lady Gaga’s artRAVE: the ARTPOP Ball» θα επισκεφτεί την Ελλάδα. Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο κερδίζοντας τις αναμενόμενες εντυπώσεις Η εκκεντρική περφόμερ και δημιουργός, το δημοφιλές pop icon της διεθνούς μουσικής σκηνής, τραγούδησε και χόρεψε φορώντας τα εκκεντρικά κοστούμια της και αλλάζοντας περούκες για περίπου δύο ώρες, αποσπώντας το χειροκρότημα από το φανατικό της κοινό – «τα τερατάκια» της (όπως τους αποκαλεί).

Πορεία για το Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι LGBT οργανώσεις με αφορμή την ψηφοφορία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι οργανώσεις υποστήριζαν πως το νομοσχέδιο «δεν κάλυπτε τις διεκδικήσεις των ομοφυλόφιλων την ώρα μάλιστα που η ρατσιστική βία βρίσκει ολοένα και περισσότερη νομιμοποίηση».

Οι κατεδαφίσεις ανάβουν φωτιές

Ρομά ανάβουν φωτιές στο ύψος του Νομισματοκοπείου, στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η κατεδάφιση 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό τους. Από το προηγούμενο βράδυ κάτοικοι του καταυλισμού έβαζαν φωτιές σε λάστιχα ενώ το πρωί έστησαν οδοφράγματα στην Μεσογείων. Οι Ρομά που κατοικούσαν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αρνούνταν να αποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα. Η εντολή για την κατεδάφιση είχε δοθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής βάσει δικαστικής απόφασης.

Το Barbaros «κόβει βόλτες» στα ανοιχτά της Κύπρου

Στην αρχή της χρονιάς ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να δίνουν τα χέρια προτού καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρόλα αυτά το σχετικό καλό κλίμα συνόδευσε μόνο την αρχή των συνομιλιών οι οποίες κατέληξαν όπως κάθε άλλη φορά. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές για το εδαφικό ζήτημα αλλά και για το φυσικό αέριο προσέθεσαν λάδι στη φωτιά. Την κατάσταση βέβαια χειροτέρεψε όταν η Τουρκία αποφάσισε να «ρίξει» στα κυπριακά νερά το πλοίο Barbaros το οποίο “έκοβε βόλτες” ανενόχλητο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες για το φυσικό αέριο. Η κατάσταση παραμένει ακόμη σε τεντωμένο σχοινί και το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που έγιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.

Η Αλαμουντίν και τα μάρμαρα

Η κυρία Κλούνεϊ φτάνει στην Αθήνα, λίγο πριν την συνάντησή της με τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίο Τασούλα στις 14 Οκτωβρίου. Η δικηγόρος επισκέφτηκε τη χώρα μας με δύο ακόμη βρετανούς νομικούς για να προσφέρει στην κυβέρνηση νομικές συμβουλές για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μεγάλη Καραμπόλα στην Εγνατία

Μεγάλη καραμπόλα σημειώνεται στις 5 Οκτωβρίου στην Εγνατία οδό, κοντά στον κόμβο της Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, όταν νταλίκα προσκρούει πάνω σε 30 αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα στο σημείο λόγω έργων. Από το τροχαίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα ενώ τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από νεροποντή στην Αττική

Ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου προκάλεσε προβλήματα σε 10 δήμους και από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν 250 με 300 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκα, μέσα σε μιαμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού, ενώ αν έβρεχε όλη την ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφτανε τα 5 εκατοστά.

Διαμαρτυρία Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα

Στις 24 Νοεμβρίου, Σύροι πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας να τους δοθεί στέγη και άσυλο. Είχαν κλείσει τα στόματά τους με μονωτικές ταινίές, καταγγέλοντας την αδράνεια από την πλευρά της πολιτείας και παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος για αρκετές ημέρες.

Διαμαρτυρία μαθητών

Μαθητές διοργανώνουν πορεία μέσω facebook, προσκαλώντας 15.000 άτομα για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Νέο Λύκειο, την Τράπεζα Θεμάτων και την γενικότερη κατάσταση στην παιδεία. Στις 3 Νοεμβρίου συγκεντρώνονται στα προπύλαια και προχωρούν προς το Σύνταγμα ενώ διοργανώνονται πορείες και σε άλλες πόλεις της χώρας. Λίγες μέρες αργότερα συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στην Κηφισιά. Κατά την συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Παιδείας δεν λείπουν οι μικροεντάσεις και τα επεισόδια καθώς και η προσαγωγή ενός μαθητή στη ΓΑΔΑ.

Λουκάνικος

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του, δημοσιεύτηκαν γι’ αυτόν δεκάδες αφιερώματα στα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. Ο σκύλος-διαδηλωτής ήταν διάσημος για την παρουσία του στις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, γαβγίζοντας συχνά κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Την περιοχή του Ψυρρή κοσμεί πλέον ένα τεράστιο γράφιτι αφιερωμένο στη μνήμη του Λουκάνικου.

Επεισόδια στην πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Η φετινή πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου θύμιζε κάτι από την τραγική εκείνη νύχτα και ό,τι την ακολούθησε. Οι συγκεντρώσεις που είχαν και την μορφή συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, αμαυρώθηκαν από επεισόδια και ο απολογισμός των καταστροφών στο κέντρο και στις γύρω περιοχές καταγράφηκε για άλλη μια φορά μεγάλος.

Απόπειρα χρηματισμού βουλευτή συνοδεύουν την προεδρική εκλογή

Καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.Μετά από μια έρευνα λίγων ημερών οι καταγγελίες και το μονταρισμένο βίντεο μπήκαν στο αρχείο. Όλα αυτά εν μέσω των δύο πρώτων ψηφοφοριών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με φόντο τις πρόωρες εκλογές.

Επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ενοπλη επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ, επί της οδού Μαραθωνοδρόμων στο Ψυχικό πραγματοποίησαν άγνωστοι λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου. Τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο δίκυκλα, άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά του κτηρίου της πρεσβείας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.
Γύρω από το κτήριο βρέθηκαν πάνω από 50 κάλυκες των 7,62 mm, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, ενώ την προανάκριση για την επίθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Με εκλογές θα υποδεχτούμε το νέο έτος

Στην εκπνοή του 2014, οι προσπάθειες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποβαίνουν άκαρπες. Από τις τρεις  τρεις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Θαλάσσια τραγωδία στο Norman Atlantic

Λίγο πριν το τέλος της μια τραγική είδηση κλείνει την νέα χρονιά. Το πλοίο Norman Atlantic παίρνει φωτιά εν πλω αφήνοντας εμβρόντητη την κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πολυήμερη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών μαζί με το πλήρωμα.

Το θρίλερ συνεχίζεται καθώς κάθε ώρα μαθαίνουμε και διαφορετικά στοιχεία που αναιρούν τα προηγούμενα. Το σίγουρο είναι πως, δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και το Norman Atlantic θα συνεχίσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Νίκη Παπάζογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.