Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η μυστική σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομία

24 Δεκεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΜεγάλη αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα και την οικονομία. Η «ΗτΣ» στο αποκλειστικό της ρεπορτάζ αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, των δύο υποδιοικητών, Γ. Μουρμούρα και Γ. Παπαδάκη και των διευθυντών της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν οι τρέχουσες συνθήκες, αλλά και να βρεθούν τρόποι άμβλυνσης των όποιων επιπτώσεων για το τραπεζικό σύστημα.

Ο πως όλα δείχνουν το υπ. Οικονομικών θα πάει σεέκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων προκειμένου να βρει το ελληνικό Δημόσιο περίπου 4,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του για πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν καταβληθούν οι δόσεις του προγράμματος βοήθειας. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα χρήματα θα πρέπει να αντληθούν από τις ελληνικές τράπεζες με την έκτακτη έκδοση εντόκων, γεγονός που, όμως, θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα, η οποία και θα αφαιρεθεί από την πραγματική οικονομία.

Η μυστική σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομία

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη τοποθετήσει 11 δισ. σε έντοκα αποστερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, ωστόσο η έκδοση εντόκων φαίνεται η πιθανότερη λύση: αφενός λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του ελέγχου της τρόικας που θα συνεπαγόταν την εκταμίευση 7,2 δισ. ευρώ και αφετέρου της αποχής των ξένων επενδυτών από τις δημοπρασίες, λόγω του πολιτικού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη πληρωμής 4,5 δισ. το επόμενο τρίμηνο, αλλά και η υστέρηση των δημοσίων εσόδων συνιστούν έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για την οικονομία που μπορεί να τορπιλίσουν την ανάπτυξη και κάθε προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Για τον κίνδυνο αυτό είχε προειδοποιήσει, εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης: “Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά περίπου 4,5 δισ. ευρώ” και πρόσθεσε: “Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Η ανάγκη αυτή αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία, αλλά και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας”. Όμως αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι “αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας”.

ημερησία

This entry was posted on Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, 2014 at 20:53 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply