Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έχετε «μολυσμένο» μήνυμα στον υπολογιστή σας, θα σας ζητήσουν «λύτρα»

23 Δεκεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Σε εκβιαστική «επιδημία» εξελίσσεται ο ιός με το όνομα «Crypto-Malware», ο οποίος κλειδώνει όλων των ειδών τα ψηφιακά αρχεία των υπολογιστών.

IOSΟι χάκερ διασπείρουν το κακόβουλο λογισμικό μέσω μολυσμένων e-mails και «ροζ» ιστοσελίδων και στη συνέχεια ζητούν «λύτρα» για να… ελευθερώσουν τους υπολογιστές, δηλαδή να ξεμπλοκάρουν τα παγιδευμένα αρχεία (word, excel, jpg). Η καταβολή των «λύτρων» γίνεται σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε χθεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

«Όλο και περισσότεροι πολίτες μας καταγγέλλουν ότι με άγνωστο τρόπο κάποιος τους έχει κλειδώσει αρχεία και τους ζητά χρήματα για να τους τα ξεκλειδώσει. Οι χάκερ που δημιούργησαν τον ιό εκτιμάμε ότι έχουν έδρα χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αναζητούνται από την Interpol. Ο εντοπισμός τους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε μόλις πριν από λίγους μήνες», λέει αστυνομική πηγή.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά οι χρήστες να μην ανοίγουν e-mail με άγνωστους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία. Επίσης, να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates)», λέει στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

thetoc

This entry was posted on Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2014 at 21:33 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply