Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι θα ισχύει για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2015

16 Δεκεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΑΚΙΝΗΤΑ - ΔΑΝΕΙΑ - ΣΠΙΤΙ«Η μάχη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη μείωση των τιμών συνεχίζεται σκληρά. Δεν συζητήσαμε θέμα πλειστηριασμών αλλά με τον κώδικα δεοντολογίας από 1η Ιανουαρίου, δεσμεύονται οι τράπεζες για προστασία της πρώτης κατοικίας».

Με αυτές τις δηλώσεις που έκανε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για παράταση του μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπει στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει τώρα και μέχρι τέλους της χρονιάς απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για δάνεια και οφειλές προς τρίτους που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ, με τη συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών από την άλλη περιέχει γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του δανειολήπτη.

Ο Κώδικας προβλέπει, επίσης, τα βήματα, τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο ενημέρωσης που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και αντίστροφα. Οι διαδικασίες αυτές είναι πιο απαιτητικές τια τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι και μπορεί να οδηγήσουν και σε πλειστηριασμό του σπιτιού τους.

This entry was posted on Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2014 at 21:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply