Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα δύο εφιαλτικά σενάρια για το μαχαίρι στο ΕΚΑΣ

2 Δεκεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Τα σενάρια που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Εργασίας για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΣ. Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

EKASΔύο σενάρια έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΣ, μέτρο που αφορά 230.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ στο εννιάμηνο του 2014 δόθηκαν 628 εκατ. ευρώ όταν η επιχορήγηση για όλο το 2014 είναι 516 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, δόθηκαν το 9μηνο επιπλέον 112 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου άλλα 80 εκατ. έως το τέλος του χρόνου για τις πληρωμές του ΕΚΑΣ. Δηλαδή υπέρβαση 200 εκατ. ευρώ για όλο το 2014.

Η τρόικα έχει προτείνει την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του, χωρίς να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας για την αλλαγή του ΕΚΑΣ είναι τα εξής:

*Μείωση των δικαιούχων με μείωση των εισοδηματικών ορίων. Αυτή τη στιγμή, το όριο για το ατομικό φορολογητέο εισόδημα βρίσκεται στις 9.884 ευρώ, ενώ το εισόδημα που προέρχεται μόνο από συντάξεις διαμορφώνεται στις 8. 472 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα  είχε ζητήσει να τεθεί ο πήχης στις 6.500 ευρώ! Για τις όποιες αλλαγές στα εισοδηματικά όρια θα ληφθούν υπόψη τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2015.

*Φρένο σε όσους συνταξιούχους παίρνουν μαζί με την κύρια σύνταξη πάνω από κάποιο ποσό, πιθανότατα 700 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί και μία από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΚΑΣ, όπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την ελάχιστη σύνταξη και το ΕΚΑΣ παίρνουν περισσότερα από συνταξιούχους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, δικαιούνται μηνιαίο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν σωρευτικά συγκεκριμένα ηλικιακά, εισοδηματικά και διαμονής κριτήρια. Το επίδομα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ποσό κλιμακώνεται από 30 έως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Εργασίας για το έτος 2014 δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

*Όριο ηλικίας: Οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας, με μοναδική εξαίρεση από τον ηλιακό περιορισμό τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Επίσης, εξαιρούνται οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

*Εισόδημα: Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.472, 09 ευρώ.

news247

This entry was posted on Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2014 at 18:13 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply