Από το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να καλυφθεί τμήμα του δημοσιονομικού κενού. Στο τραπέζι τα κριτήρια του ΕΚΑΣ και των κατώτατων συντάξεων.

ΤΑΜΕΙΟ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΟ υπουργός Εργασίας ο οποίος θα συμμετέχει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα των Παρισίων, δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο. Η τρόικα, φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει αλλαγές στο ασφαλιστικό οι οποίες με τέτοιο κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη, δύσκολα θα μπορούσαν να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η ατζέντα των δανειστών, περιλαμβάνει την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων μέσα από αλλαγές στη μέθοδο υπολογισμού που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, την κατάργηση κάθε διάταξης που οδηγεί στη σύνταξη πριν από το γενικό όριο ηλικίας των 67, το ψαλίδισμα των πόρων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΚΑΣ αλλά και τη θέσπιση κριτηρίων για τη χορήγηση των κατώτατων συντάξεων. Το να γίνουν όλα αυτά τα μέτρα αποδεκτά, ισοδυναμεί με «πολιτική αυτοκτονία» για την κυβέρνηση η οποία θέλει να περιοριστεί στην αποδοχή μέτρων με τον μικρότερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό να γίνει δεκτό και από την ελληνική πλευρά:

1.      Το πάγωμα των συντάξεων για επιπλέον δύο χρόνια δηλαδή και για τη διετία 2016-2017. Θα εκτιμηθεί ότι ούτως ή άλλως, ουδείς συνταξιούχος έχει καλλιεργήσει μέσα του προσδοκίες ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις.

2.      Η συνταξιοδότηση στα 67 θα γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά με 20 χρόνια εργασίας αντί για 15 που ισχύει σήμερα. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει καθολική εφαρμογή. Αναμένεται ότι θα αγγίξει αυτούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 ή και αργότερα, δηλαδή τους σημερινούς 40άρηδες ή 45άρηδες,

3.      Η κατάργηση διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Μέρος αυτών των διατάξεων θα καταργηθούν στο πλαίσιο της κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ωστόσο, το «επικίνδυνο» πολιτικά είναι να πιεστεί η κυβέρνηση να καταργήσει διατάξεις που θα θίξουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το θέμα είναι ευαίσθητο πολιτικά καθώς οι εργαζόμενοι με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα που μπορούν να φύγουν εδώ και τώρα στη σύνταξη είναι κυρίως γυναίκες.

4.      Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η θέσπιση αυστηρών κριτηρίων τόσο για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ όσο και για τις κατώτατες συντάξεις. Άλλωστε, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν μέσα από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όταν αυτό το μέτρο θα μπει σε πλήρη εφαρμογή

Η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού ων συντάξεων, θεωρούνται «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση. Από την άλλη, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και σειρά άλλων παρεμβάσεων που δεν θίγουν τα βασικά στοιχεία του ασφαλιστικού δηλαδή ύψος συντάξεων και ηλικία συνταξιοδότησης.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.