Η ΧΡΕOΚΟΠΙΑ ΕΝΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΑ - ΛΕΦΤΑΚατέβαλαν συνολικές εισφορές 1.000 ευρώ και έλαβαν επικουρικές συντάξεις ύψους 198.000 ευρώ. Με αποτέλεσμα το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ -που καλύπτει την επικούρηση για 6.000 συνταξιούχους τραπεζικούς- να χρεοκοπήσει. Και να οδηγηθεί σε διάλυση.

«Hρθε η ώρα να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα επαγγελματικό Ταμείο, που πάνω από όλα θα διασφαλίζει τα χρήματά μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank και αφήνει σαφή υπονοούμενα για τη στάση συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας:

«Ο σύλλογός μας, όπως και όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων που τα μέλη τους είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποφάσισαν να προστατέψουν τις εισφορές μιας ζωής (εργαζομένου και εργοδότη) και να εγκαταλείψουν αυτό το τερατούργημα που δημιούργησαν οι τότε συνδικαλιστές και σημερινοί παλαιοί συνταξιούχοι».

Μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων της Alpha Bank, μιλώντας στο «Εθνος», σημειώνει πως το Ταμείο στήθηκε και λειτούργησε με τη «λογική πυραμίδας».

Με εισφορές 1.097,92 εισέπραξε σύνταξη ύψους 198.593,76€!

Οπως λέει, ο σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του Ταμείου, ύψους 230 εκατ. ευρώ (που είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές). «Υπάρχουν παλαιοί συνταξιούχοι που εισέπραξαν συντάξεις αυξημένες κατά 25.000% σε σχέση με τις εισφορές που πλήρωσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσος Γκιάτης. Τώρα θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει και να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό Ταμείο, το οποίο θα καλύπτει τους 4.500 εργαζομένους και περί τους 3.000 συνταξιούχους, που έχουν ακόμα να λαμβάνουν, από τις καταβολές (δικές τους και της εργοδοσίας) που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περισώσει ό,τι μπορεί. Οι ορέξεις, όμως, των παλαιών συνταξιούχων απαγόρευσαν κάθε μορφή νοικοκυρέματος (τροποποίηση καταστατικού κ.λπ.) που θα διασφαλίζει έστω τις εισφορές των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων. Αντί για κατανόηση, με δικαστικές αποφάσεις που κερδήθηκαν λόγω του σημερινού εκτρωματικού καταστατικού, ζητούν υπέρογκες αυξήσεις!!

Σημειώνουμε ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ιδρύθηκε το 1977 και καλύπτει το κομμάτι της επικούρησης συνταξιούχων που προέρχονται αποκλειστικά από τις πρώην τράπεζες Ιονική, Εργασίας, Κρήτης, Marfin, την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.

Οι προσφυγές
Από το περασμένο καλοκαίρι οι σύλλογοι εργαζομένων (των άνω τραπεζών) κατηγορούν τους συνταξιούχους ότι με προσφυγές στα δικαστήρια «τίναξαν» στον αέρα το Ταμείο, που πλέον με βάση τα αποθεματικά δεν θα μπορεί να δίνει επικουρικές ύστερα από 3-4 χρόνια. Και αυτό επειδή το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας και επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεών τους επίπεδα, δηλαδή στα 900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η οικονομική κατάσταση του Ταμείου έχει ως εξής:

Το 2013 -με ανώτερο πλαφόν συντάξεων τα 390 ευρώ- είχε εισφορές 10,3 εκατ. ευρώ και έδωσε για επικουρικές συντάξεις 20,93 εκατ. ευρώ.

Το 2014, μετά τη δικαστική απόφαση για πλαφόν στις επικουρικές τα 600 ευρώ, οι εισφορές παραμένουν στα 10,3 εκατ. ευρώ και τα ποσά για επικουρικές συντάξεις διαμορφώνονται στα 28,16 εκατ. ευρώ.

Αν, όμως, υπολογιστεί ανώτατο πλαφόν 900 ευρώ, τότε το Ταμείο θα εισπράξει 10,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να πληρώσει σε συντάξεις 41,4 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη το 2015, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί, μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, με αποτέλεσμα οι εισφορές να μειωθούν στα 8,06 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθούν συντάξεις ύψους 50,39 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (είναι ΝΠΙΔ) προβλέπεται τόσο η διάλυσή του όσο και η απαίτηση από κάθε μέλος ατομικά να λάβει τις εισφορές που έχει καταβάλει.

Eφη Καραγεώργου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.