Κοινή επιτροπή ΕΝΠΕ – ΥΠΕΣ για διαχείριση προβλημάτων

ενπεΜε προτάσεις από πλευράς των περιφερειαρχών προς την κυβέρνηση συνεδρίασε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη και του υφυπουργού κ. Γιώργου Ντόλιου.

Αποφασίστηκε μάλιστα, ύστερα από πρόταση του κ. Ντινόπουλου, να συσταθεί κοινή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και της ΕΝΠΕ προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα που θέτουν οι περιφερειάρχες και να προωθήσει στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυσή τους.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ κατέθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τις εξής προτάσεις:

– Οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών να είναι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή όσες μεταφορές χρειάζονται τόσα χρήματα να δίνονται από τον προϋπολογισμό και να μην εγγράφονται αυτά τα χρήματα στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της αυτοδιοίκησης.

– Να προχωρήσει αμέσως η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τη διατήρηση της μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιφερειακής περιόδου.

– Ο προϋπολογισμός του 2015, το προσχέδιο του οποίου παρουσιάστηκε, μπορεί να προβλέπει αυξήσεις στα κονδύλια των περιφερειών αλλά αυτές είναι πλασματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ελλιπής χρηματοδότηση των επενδύσεων των 13 περιφερειών από τους ΚΑΠ του οικονομικού έτους 2015 με μόλις 20 εκατ. ευρώ και για τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου (αποχιονισμός, άρση καταπτώσεων, οδική ασφάλεια).

– Διατροφικό επίδομα: Να μην υπάρχει ούτε ένας νεφροπαθής που να μην παίρνει το επίδομά του.

– Να ενεργοποιηθεί ο προληπτικός έλεγχος των περιφερειών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

– Σύμφωνα με το νόμο, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδιες για έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και στην πράξη κάνουν έλεγχο σκοπιμότητας καταστρατηγώντας τους νόμους και το Σύνταγμα.

– Να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας επειδή έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό των περιφερειών με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται επικίνδυνα η αποτελεσματικότητα τους που είναι βασικός μοχλός της περαιτέρω ανάκαμψης της οικονομίας.

– Η διαχείριση ΕΣΠΑ πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα και ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι ο τελικός διατάκτης, να εντάσσει έργα. Παράλληλα, γίνει μετάπτωση των υπαρχουσών δομών και όχι να δημιουργηθούν καινούργιες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

– Οι περιφέρειες είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά με τρόπο που δεν θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλειά τους και δεν αντίκειται στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας που ρυθμίζουν τα θέματα της τροποποίησης των οργανισμών των περιφερειών.
Θέση της ΕΝΠΕ είναι ότι η τροποποίηση του οργανισμού μιας υπηρεσίας στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θεμιτό να έχει ως βάση και αφετηρία την εξυπηρέτηση των ειδικότερων αναγκών της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας και κοινωνίας, και για το λόγο αυτό πρέπει αφενός να προκύπτει ως κοινωνική και οργανωσιακή αναγκαιότητα, αφετέρου το νέο οργανωτικό σχήμα θα πρέπει να προέλθει έπειτα από διεύρυνση του διαλόγου με τους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας.

Η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών με σκοπό την τροποποίηση του οργανογράμματος, θα πραγματοποιηθεί νομίμως, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις οικείες διατάξεις, όταν κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ως περιφέρειες έχουμε αλλάξει τα δεδομένα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δώσαμε δείγματα γραφής και περάσαμε θετικά την αξιολόγηση των πολιτών που είναι και οι πιο αυστηροί κριτές» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός. «Ρίξαμε χρήμα στην τοπική οικονομία, προωθήσαμε έργα χρήσιμα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 18% και το φθάσαμε στο 80%. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με λίγα κάναμε πολλά και όχι με πολλά λίγα».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.