Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Κόκκινα» δάνεια: «Κούρεμα» σε κεφαλαίο και τόκους έως 500.000 ευρώ

14 Νοεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΔΑΝΕΙΑΑκόμη πιο ευνοϊκές γίνονται οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τις αλλαγές που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται «κούρεμα» κεφαλαίου και τόκων έως 500.000 ευρώ για δάνεια επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά η αλλαγή αυτή θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με την προηγούμενη ρύθμιση δεν μπορούσαν να πετύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης.

Με την αρχική διατύπωση δεν αποσαφηνιζόταν το «haircut» και για ποια δάνεια ίσχυε.

Πάντως, όσοι χρωστούν και σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν και αυτά τα χρέη και μετά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες.

Οι πέντε αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας:

  1. Οι διατάξεις που αφορούν στις ρυθμίσεις των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εναρμονίζονται πλήρως με εκείνες των “100 δόσεων”.
  2. Καταργείται το “πλαφόν” των 500.000 ευρώ στις οφειλές ανά επιχειρηματία και καθιερώνεται ανώτατο ύψος διαγραφών που είναι οι 500.000 ευρώ. Αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.
  3. Ο επιχειρηματίας που θέλει να ρυθμίσει το δάνειο του, κι έχει και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, πρώτα θα υπάγεται σε αυτές τις ρυθμίσεις και μετά θα απευθύνεται στις τράπεζες. Αν εκείνες προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τότε θα παίρνει το μπόνους του 20% της επιπλέον διαγραφής των προστίμων και προσαυξήσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο.
  4. Η ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι η 31η Μαρτίου του 2016, αντί για 31 Μαρτίου του 2015.
  5. Τις διατάξεις του νόμου μπορούν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις με “κόκκινα” δάνεια, αλλά χωρίς οφειλές προς το δημόσιο.


ημερήσια

This entry was posted on Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2014 at 11:28 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply