Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο
kokkina daneiaΜέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει «πακέτο» τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία και Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο κ. Δένδιας ίσως στείλει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά περί τις 170.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πριν συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους επικεφαλής της τρόικας. Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αποστείλει όλα τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησαν οι δανειστές και έχει προχωρήσει και στις απαραίτητες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο θεσμικού πλαισίου.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι περί τις 170.000 με 190.000, που έχουν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και καθυστερούν πάνω από 180 ημέρες τις δόσεις τους προς τις τράπεζες. Αυτές έχουν περίπου 13 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται «αυτοματοποιημένες» διαδικασίες, με τον πρωτεύοντα ρόλο ως προς το είδος της αναδιάρθρωσης να παίζουν οι τράπεζες. Αυτές θα επιλέγουν σε ποιες επιχειρήσεις θα γίνονται ρυθμίσεις.

Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με περίπου 10.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης καθυστερούν τις πληρωμές προς τις τράπεζες για πάνω από 180 ημέρες και έχουν «κόκκινα» δάνεια περί τα 37 δισ. ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με την εμπλοκή των δικαστηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.