Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περίεργα επαγγέλματα του παρελθόντος

22 Οκτωβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι παράξενες δουλειές των προγόνων μας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Μερικές από τις προβλέψεις για το μέλλον των επαγγελμάτων κάνουν λόγο για την επέλαση των ρομπότ σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, όπως αυτόν της λογιστικής ή των υπαλλήλων σε καταστήματα λιανικής.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ολόκληροι επαγγελματικοί τομείς έχουν εξαφανιστεί από την αγορά εργασίας: Η Βιομηχανική Επανάσταση προκάλεσε κάτι αντίστοιχο πριν από αρκετά χρόνια.

Άλλωστε το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον δε μπορεί να το προβλέψει κανείς…

Δείτε παρακάτω μια λίστα με μερικά επαγγέλματα του παρελθόντος, που δεν υπάρχουν πια, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του Business Insider:

Το παιδί για τις κορίνες του μπόουλινγκ

Προτού κατασκευαστούν οι πρώτοι μηχανικοί «τοποθέτες κορινών» κάποιος έπρεπε να τις βάζει στη θέση του.

Φρενολόγος

Προτού χαρακτηριστούν ως ρατσιστές και ψευδοεπιστήμονες, οι φρενολόγοι έκαναν «χρυσές δουλειές»… «διαβάζοντας» το βαθμό εξυπνάδας των ανθρώπων από το σχήμα του κεφαλιού τους.

Πωλητής βδελλών

Πίσω στην εποχή που η ιατρική βασιζόταν σε μεγάλο ποσοστό στην άποψη… «ας κάνουμε τον ασθενή να ματώσει για τα καλά», υπήρχαν οι άνθρωποι που αναλάμβαναν να αιχμαλωτίσουν βδέλλες χρησιμοποιώντας πόδια ζώων, τις οποίες στη συνέχεια πουλούσαν στους γιατρούς, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν στις «θεραπείες» τους.

Αυτοί που «ανέσταιναν» νεκρούς

Οι επαγγελματίες αυτοί έσκαβαν τους τάφους στα νεκροταφεία για να βρουν πτώματα και να τα πουλήσουν σε ιατρικές σχολές.

Τα «πνευμόνια»

Οι αλχημιστές χρειάζονταν κάποιον να διατηρεί τη φωτιά στο εργαστήριο, όπου πραγματοποιούσαν τα πειράματά τους. Αυτούς τους ονόμαζαν «τα πνευμόνια»… για ευνόητους λόγους.

Οι διασκεδαστές των εργατών

Οι εργάτες στα εργοστάσια δούλευαν σκληρά επί πολλές ώρες και είχαν ανάγκη από λίγη διασκέδαση. Την υποχρέωση αυτή είχαν αναλάβει οι λεγόμενοι «λέκτορες», οι οποίοι διάβαζαν δυνατά εφημερίδες ή λογοτεχνία στους εργάτες.

Ο γαλατάς

Σήμερα, μπορεί κανείς να βγει ό,τι ώρα θέλει από το σπίτι του και να αγοράσει ένα μπουκάλι γάλα. Κάποτε, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Το γάλα έφερνε στα σπίτια ο γαλατάς.

Ο καπνοδοχοκαθαριστής

Καθάριζαν ό,τι είχαν «μαζέψει» όλο το χειμώνα οι καμινάδες των σπιτιών.

Το «ξυπνητήρι»

Για να ξυπνήσουν κάποτε οι άνθρωποι στην ώρα τους για τη δουλειά, προσελάμβαναν κάποιον άλλον για να χτυπά το παράθυρο ή να φυσά μπιζέλια μέσα από ένα καλάμι σε αυτό την κατάλληλη ώρα για να σηκωθούν από το κρεβάτι.

newsbeast

This entry was posted on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2014 at 23:48 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply