ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣΤεράστια αναστάτωση στο χώρο της ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς χιλιάδες σπουδαστές θα βρεθούν «ξεκρέμαστοι», ενόψει λουκέτων που ετοιμάζει το υπουργείο παιδείας σε 20 ΙΕΚ και κολέγια, τα οποία φέρονται να χρωστούν απο 1 εώς και…11,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές.

Οι σπουδαστές των επιχειρήσεων που θα κλείσουν, προβλέπεται πάντως να διοχετευθούν δωρεάν σε δημόσια ΙΕΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή κατάλογο των 20 επιχειρήσεων που απειλούνται με άμεσο λουκέτο, τονίζοντας μάλιστα ότι ακόμα και οι 5 εξ αυτών που εχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών τους δεν είναι σίγουρο ότι θα γλιτώσουν, δεδομένου ότι η Ευρωπαική Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει «εικαζόμενη κρατική ενίσχυση» τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες λουκέτο για αντίστοιχες οφειλές είχε μπει στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Βουλή:

«Είμαστε φίλοι της μεταλυκειακής μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικής και δημόσιας. Γιατί το λέμε αυτό; Για παράδειγμα υπάρχει ένα κολλέγιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει 500 Βαλκάνιους φοιτητές και λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Αυτό είναι θετικό. Εμείς κλείσαμε ένα κολλέγιο πριν από 15 ημέρες και ελέγξαμε αν πράγματι έχει κλείσει.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι έχουμε ένα κατάλογο με αυτούς που χρωστούν στο ΙΚΑ και δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές τους.

Δεν ίδρωσε το αυτί τους. Μετά από 15 ημέρες ο κ. Στύλιος έστειλε επιστολές, στον καθένα ξεχωριστά και μπήκε προθεσμία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι χθες.

Έχω τα ονόματά αυτών που δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους. Έχω και τα ονόματα αυτών που ρύθμισαν τις οφειλές τους. Είναι αμφιλεγόμενο, όμως αν μπορούν, να το κάνουν όπως γινόταν παλαιότερα. Δεν μπορεί να λειτουργεί ο καθένας με τον τρόπο που θέλει. Ανακοινώνουμε σήμερα ότι παρά το γεγονός ότι αφορά γνωστές επιχειρήσεις από αύριο διαμορφώνουμε τις πράξεις για το κλείσιμό τους.

Οι φοιτητές τους θα διοχετευτούν δωρεάν στα δημόσια ΙΕΚ, όπως κάναμε και με τους φοιτητές του κολλεγίου που ήδη έχουμε κλείσει. Τους είχαμε προειδοποιήσει.

​Είχαμε προειδοποιήσει και τους γονείς. Είχαμε πει προσέξτε που δίνετε τα λεφτά σας. Επειδή μπορεί να τύχει να φωτογραφηθούμε με ανθρώπους του χώρου, οι παλαιοί υπουργοί το έχουν κάνει, πλέον ξέρουμε ότι αυτοί που θα είναι κοντά μας δεν θα ελέγχονται για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ή για υποθέσεις που αφορούν την Υπάρχουν, όμως, και ρυθμίσεις για χρέη άνω των 5 εκατ. ευρώ με δόση 160 ευρώ το μήνα.

Αυτοί θα πληρώνουν και όταν εμείς δεν θα είμαστε στη ζωή. Αυτό είναι παράνομη κρατική επιχορήγηση. Ελεγχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό.

Καταθέτω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό έγγραφο που μας στάλθηκε. Ελέγχεται η χώρα για παράνομη κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων. Επιφυλασσόμενοι τις επόμενες ημέρες για κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις να κάνουμε την πράξη διακοπής λειτουργίας, θα είμαστε εδώ την επόμενη εβδομάδα και έχουμε στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε πόντο, για όσους χρησιμοποιούσαν τέτοια μέσα»

Τα ονόματα των 20 επιχειρήσεων που απειλούνται με λουκέτο, όπως προκύπτουν από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι τα εξής: -η παρένθεση (Ρ) σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλής.

1. Campus ΕΠΕ -Σπάτα
2. ΙΙΕΚ Σωκράτης-Αθήνα (Ρ)
3. Νέα Γενιά Αμάραντος -Αθήνα
4. Τοπικό Ευρωπαικό ΑΕ-Αθήνα (Ρ)
5. Ωμέγα Γ.Σιότροπος -Αθήνα
6. EDU CAPITAL ΑΕ- Αθήνα
7. ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΑΕ -Λάρισα (Ρ)
8. Χρυσή Χτένα Π.Αμάραντος ΑΕ- Αθήνα
9. ΙΙΕΚ Εψιλον Εκπαιδευτική ΑΕ -Αθήνα
10. Σχολές Ασημάκη ΑΕ-Αγ.Ανάργυροι
11. Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών ΑΕ-Κηφισιά
12. Εκπαίδευση και Έρευνα Αθήνας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ-Αθήνα
13. Κορέλκο ΑΕΕ-Αθήνα
14. ΤΕΣ ΔΕΛΤΑ ΑΕ – Αθήνα (Ρ)
15. Κ.Ριζόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ-Θεσσαλονίκη
16. ΖΥΓΟΣ ΑΕ-Αθήνα
17. ΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΕ-Αθήνα
18.Κολλέγιο Λαβέρν- Ν.Ερυθραία
19. ΙΙΕΚ Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ ΕΠΕ-Αθήνα
20. ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ_ΜΙΧΑΗΛ-Αθήνα (Ρ)

τα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.