Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο κρύους χειμώνες

21 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑΗ υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να φέρει ολοένα και πιο κρύους χειμώνες σε ορισμένα μέρη της Γης, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση ανάμεσα στην αυξανόμενη θερμοκρασία των ωκεανών και μιας μεγάλης «τσέπης κρύου αέρα», φαινομένου γνωστού αλλιώς (και πιο επιστημονικά) ως «πολική δίνη».

Βρήκαν ότι καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και λιώνουν τον Αρκτικό πάγο, απελευθερώνεται θερμός αέρας, ο οποίος με τη σειρά του αποσταθεροποιεί τον πολικό αέρα και στέλνει κύματα κρύου στην ατμόσφαιρα.

Η «πολική δίνη» ευθύνεται για τις ακραίες, χαμηλές θερμοκρασίες που βιώσαν τον περασμένο χειμώνα οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια τεράστια «τσέπη» πολύ κρύου αέρα, η οποία «κάθεται» πάνω από την πολική περιοχή τους χειμερινούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυτός ο αέρας ψύχεται και έρχεται σε αντίθεση με τις θερμότερες θερμοκρασίες, που επικρατούν πιο μακριά από τον Πόλο.

Η αντίθεση στην πίεση ανάμεσα στις θερμοκρασίες αυτές δημιουργεί δυνατούς ανέμους που περιστρέφονται γύρω από αυτήν την «τσέπη παγωμένου αέρα», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Baek-Min Kim από το ινστιτούτο Korea Polar Research Institute, συνέκριναν πρόσφατες καιρικές τάσεις και αναφορές με μοντέλα σε υπολογιστή, τα οποία είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να «αποκαλύψουν» τι θα συνέβαινε στη Γη αν δεν υπήρχε καμία απώλεια πάγου στον Αρκτικό Κύκλο.

Polar.jpg

Ανακάλυψαν ότι ο πολικός πάγος λιώνει εξαιτίας του θερμότερου νερού, που ταξιδεύει στο Ρεύμα του Κόλπου από τροπικές περιοχές του Ατλαντικού προς τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το νερό προκαλεί «εξαιρετική τήξη των θαλάσσιων πάγων» στις θάλασσες Barents-Kara, κάτι που οδηγεί σε απελευθέρωση θερμότητας στην ατμόσφαιρα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με τη σειρά του το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, προκαλεί την αποδυνάμωση του βόρειου ρεύματος και τη μετακίνησή του πιο νότια «συμπαρασύροντα» μαζί του πολικό αέρα.

Εξαιτίας της θέσης τους, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα αντιμετώπισαν πολύ βαρείς χειμώνες πολύ πρόσφατα.

Το ίδιο όμως είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην περιοχή της Ευρασίας. Και αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνει τη θερμοκρασία των ωκεανών, οι πιθανότητες να έρθουν πιο ακραίοι χειμώνες αυξάνεται επίσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications

This entry was posted on Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 23:02 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply