Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων – Το σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου

20 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 1Έν αναμονή της μεγάλης αποκάλυψης ολόκληρων των Καρυάτιδων αλλά κυρίως της εισόδου των αρχαιολόγων στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, βρίσκεται όλη η Ελλάδα.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα αύριο Κυριακή θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στην ανασκαφή και νέες φωτογραφίες. Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων. Οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων - Το σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου

Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.

Αμφίπολη: Ετοιμοι για τη μεγάλη αποκάλυψη ολόκληρων των Καρυάτιδων - Το σχέδιο εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου

Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο τρόπος που θα εισέλθουν ολοκληρωτικά στον τρίτο θάλαμο ο οποίος έχει έχει πλάτος 4,5 μ. και εκτιμώμενο μήκος 6,5 μ., είναι καλυμμένος με χώμα ύψους 3,5 μ., ενώ δεν έχει εξακριβωθεί αν το κόκκινο χρώμα που διακρίνεται στον απέναντι τοίχο οφείλεται σε βαφή ή σε υγρασία.

Όπως αναφέρει το the toc, η είσοδος δεν θα γίνει από την οπή μεγέθους 50Χ50 εκατοστών που υπάρχει στο άνω αριστερό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου απ’ όπου μετά βίας χωρούσε ένας άνθρωπος. Η είσοδος θα επιχειρηθεί να γίνει σταδιακά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η ομάδα να αναζητήσει τρόπους εισόδου ακόμα χαμηλότερα σκάβοντας μικρό «τούνελ» που θα οδηγήσει τα μέλη της ομάδας στον τρίτο θάλαμο. Κατά πάσα πιθανότητα Κυριακή, ίσως Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια εισόδου μελών της ανασκαφικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο

Οι υπόλοιπες εργασίες περιλαμβάνουν αποχωμάτωση του χώρου μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου με παράλληλη ενίσχυση της υποστύλωσης-αντιστήριξης, με τη μέθοδο των «ισοδύναμων μέτρων». Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί το έργο της απελευθέρωσης φορτίων χώματος από τον λόφο εξωτερικά του τάφου, με τους μηχανικούς να αναζητούν τρόπους απομάκρυνσης των χωμάτων από τα πλάγια, ώστε να μη διαταραχθεί το μνημείο που στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη στατική συμπεριφορά.

ημερησία

This entry was posted on Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, 2014 at 19:02 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply