Για μια σοβαρότητα που έχει πέσει στην Ελλάδα και δεν ταιριάζει στην ευθυμία χώρας του Νότου κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα

ELLHNES-XREOKOPIAΣε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», υπό τον τίτλο «Πώς ζουν οι Έλληνες τέσσερα χρόνια μετά την χρεοκοπία», αναφέρεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα «φαίνεται σαν να είναι μια σχεδόν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά «τα φαινόμενα απατούν».

Στην πραγματικότητα, σημειώνεται, «έχει πέσει στη χώρα μια σοβαρότητα που δεν ταιριάζει στην ευθυμία χώρας του Νότου». Φωτεινό σημείο διαπιστώνεται ωστόσο σε ό,τι αφορά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ο συντάκτης περιγράφει ότι θα μπορούσε κανείς να πει πως η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξαναβρεί την ισορροπία της, αλλά τονίζει ότι οι άνθρωποι μιλούν διαρκώς για τα σημάδια που άφησαν πίσω τους τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας, περικοπών μισθών, μειώσεων συντάξεων, απώλειας θέσεων εργασίας.

«Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ακόμη περισσότερο», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο μιλούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπές.

«Ακόμη χειρότερα είναι για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να επιβιώσουν με κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα – με τιμές στο σούπερ μάρκετ υψηλότερες από ό,τι στην Γερμανία. Έπειτα από κάποιο διάστημα δεν δίδονται πλέον χρήματα από το κράτος.

Στη συνέχεια βοηθά μόνο η ευρύτερη οικογένεια. Ο μέσος μισθός είναι 1.265 ευρώ και αντιστοιχεί στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Πριν από έναν χρόνο ήταν 10% περισσότερο. Ένας συνταξιούχος από ακαδημαϊκό επάγγελμα εισπράττει 900 ευρώ.

Με αυτά μπορεί κανείς να ζήσει μόνο αν διαθέτει έσοδα από κεφάλαια. Αλλά τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν πλέον σχεδόν τίποτα», περιγράφει ο συντάκτης και τονίζει ότι το χειρότερο για τους Έλληνες είναι η έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.

«Είναι παγιδευμένοι στο χρέος, όπου τους οδήγησαν οι ανεύθυνες πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων», συνεχίζει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, θα χρειαστεί και το επόμενο έτος πάλι 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, αναφερόμενος στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι εκεί φαίνονται πιο καθαρά οι συνέπειες αυτής της υπερχρέωσης, από ό,τι στα νησιά.

Καταγράφει δε την κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ κάνει λόγο για κλειστά καταστήματα και ξενοίκιαστα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο.

«Ένα μικρό φωτεινό σημείο είναι τα οικονομικά στοιχεία. Το γεγονός ότι η οικονομία συρρικνώνεται λιγότερο θεωρείται επιτυχία. Και 19 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν φέτος στη χώρα», συνεχίζει το ρεπορτάζ για να επισημάνει ωστόσο ότι ο τουρισμός, ένας κλάδος μεγαλύτερος από την βιομηχανία και την γεωργία, δεν αρκεί για να επιβιώσει οικονομικά η Ελλάδα.

«Ακόμη και αν η χώρα πουλήσει περισσότερα ημικατεργασμένα και πετροχημικά προϊόντα ή γενόσημα φάρμακα, ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι βασανιστικά μακρύς», καταλήγει ο συντάκτης.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.