Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ζεστό χρήμα από τον Οκτώβριο με δάνεια και ευκαιρίες σε επιχειρήσεις

16 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Πώς θα λειτουργήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Συνάντηση Δένδια, με βουλευτές της Γερμανίας. Στήριξη της καινοτομίας και ευκαιρίες σε επιχειρηματίες που ατύχησαν

daneia-eukairiesΑπό τον Οκτώβριο μέχρι και τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να δοθούν τα πρώτα δάνεια από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο σε πειραματικό στάδιο και από την αρχή του επόμενου χρόνου εκτιμάται ότι θα δανειοδοτούνται ευκολότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Νίκος Δένδιας με αντιπροσωπεία Βουλευτών του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μέλη της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής.

Στη συνάντηση ο υπουργός ενημέρωσε για την από κοινού προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης με την γερμανική πλευρά σχετικά με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και των υποταμείων του “για να μεταφερθεί σύντομα ρευστότητα στην Ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, ώστε να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο που μας απειλεί και είναι η ανεργία των νέων ανθρώπων” όπως σχολίασε ο υπουργός μετά τη συνάντηση.

Επίσης ο κ. Δένδιας ζήτησε τη βοήθεια των βουλευτών για να αλλάξει ο κανονισμός προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα διαρθρωτικά ταμεία για την επιδότηση των επιτοκίων δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στελέχη του υπουργείου σχολίασαν μετά τη συνάντηση ότι στόχος του υπουργείου είναι η στήριξη της νεανικής και καινοτόμας επιχειρηματικότητας και σε αυτό το πλαίσιο νωρίτερα ο υπουργός συναντήθηκε με στελέχη της google oι οποίοι συμφώνησαν να παράσχουν τεχνογνωσία ενώ στο πλαίσιο της αλλαγής επιχειρηματικής κουλτούρας σχεδιάζεται και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να αφορά και φυσικά πρόσωπα.

Δεύτερη ευκαιρία

Στελέχη του υπουργείου σχολίασαν το απόγευμα ότι η φιλοσοφία που θα οφείλει να το διαπνέει πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση μίας νέας ευκαιρίας σε όποιον ατύχησε σε μία επιχειρηματική προσπάθεια, ώστε να επανέλθει στην αγορά και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Παράλληλα, εξετάζεται μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης το ενδεχόμενο να έχει εφαρμογή πλέον ο Πτωχευτικός Κώδικας και στα φυσικά πρόσωπα, ακόμα και όταν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά είναι π.χ. μισθωτοί. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει στην πράξη ακόμη ένα εργαλείο για την προστασία του καλόπιστου δανειολήπτη, κατά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τι είδαν οι Γερμανοί

Από την πλευρά των Γερμανών βουλευτών μετά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ικανοποίηση για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου που επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να επιτρέπεται η επιχειρηματικότητα δεύτερης ευκαιρίας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υποεπιτροπής κ. Bernhard SCHULTE-DRÜGGELTE σχολίασε ότι το επιχειρηματικό ρίσκο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη μίας οικονομίας και σημείωσε στην Ελληνική γλώσσα: οι φίλοι είναι για τα δύσκολα” Όπως συνέχισε ο ίδιος: “αυτός είναι ο προσανατολισμός για φίλες χώρες και λαούς”.

Τέλος, αναφερόμενος στο συμβολικό δώρο που δέχθηκε από τον υπουργό που ήταν ένα δεντράκι από το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης είπε: “η ανάπτυξη δεν μπορεί να έχει άλλη μορφή παρά μόνο τη μορφή ενός δέντρου”.

news247

This entry was posted on Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 07:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply