Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μικρός αστεροειδής πέρασε πιο κοντά από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους

8 Σεπτεμβρίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Πέτρα 20 μέτρων

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣΈνας διαστημικός βράχος σε μέγεθος σπιτιού πέρασε την Κυριακή από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή στην οποία κινούνται οι τηλεπικοινωνιακοί και μετεωρολογικοί δορυφόροι.

Η διάμετρός του εκτιμάται στα 20 μέτρα, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το Φεβρουάριο,

Ο αστεροειδής με την ονομασία 2014 RC βρέθηκε σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης όταν πέρασε πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου.

Συγκριτικά, οι τηλεπικοινωνιακοί και μετεωρολογικοί δορυφόροι βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα -αυτό είναι το ύψος της λεγόμενης γεωστατικής ή γεωσύγχρονη τροχιάς, η οποία επιτρέπει στους δορυφόρους να παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Ο 2014 RC δεν έγινε ορατός με γυμνό μάτι ή με κιάλια, το πέρασμά του όμως καταγράφηκε από το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project, τα οποία οργάνωσαν ειδικά webcast.

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη το Σεπτέμβριο του 2115, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για πρόσκρουση.

Ο αστεροειδής του Τσελιαμπίνσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους όταν έπεσε στο Τσιξουλούμπ του Μεξικού πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι είχε διάμετρο γύρω στα 10 χιλιόμετρα.

το βήμα

This entry was posted on Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2014 at 23:35 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply