Γολγοθάς για εκατομμύρια φορολογούμενους από σήμερα. Στο γκισέ για την εφορία σήμερα 600.000. Ποιες προθεσμίες εκπνέουν. Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης των φορολογουμένων.

foroiΠερισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι οφείλουν να στηθούν σήμερα στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη μία και μοναδική δόση που έχουν στη διάθεσή τους για τον φόρο εισοδήματος του 2013.

Βάσει νόμου, ποσά έως 300 ευρώ, πληρώνονται αποκλειστικά σε μια δόση (τουλάχιστον ο φορολογούμενος κερδίζει αυτοδικαίως την έκπτωση του 1,5%) με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη του Αυγούστου, δηλαδή σήμερα.

Μαζί με τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, στην ουρά θα πρέπει να στηθούν και περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες για να πληρώσουν τη δεύτερη και τελευταία δόση του ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η προθεσμία για την καταβολή της οποίας επίσης εκπνέει σήμερα. Ο κατάλογος των φορολογουμένων που οφείλουν να σπεύσουν σήμερα στις τράπεζες, περιλαμβάνει και τα 230.000 νομικά πρόσωπα –μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις- οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά οκτώ δόσεις το ύψος της καθεμίας αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μαύρος Σεπτέμβρης

Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, τα χειρότερα είναι μπροστά. Το τετράμηνο που ακολουθεί είναι γεμάτο από φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χειρότερος μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, κατά τον οποίο θα συμβεί κάτι πρωτόγνωρο: στα γκισέ θα πρέπει να μεταβούν για να πληρώσουν 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Αυτό οφείλεται στον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, πάνω από ένα εκατομμύριο, θα πρέπει να πληρώνουν φόρους τους οποίους θα γνωρίζουν ότι αποτελούν προϊόν λανθασμένου υπολογισμού. Ωστόσο, η πληρωμή θα είναι η μόνη λύση για να μην χαρακτηριστούν οφειλέτες του δημοσίου. Στη συνέχεια, όταν το υπουργείο Οικονομικών διορθώσει τα λάθη και εκδώσει καινούργια εκκαθαριστικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία συμψηφισμού. Τέλος Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, λήγει ταυτόχρονα και η προθεσμία για την πληρωμή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος και μια ακόμη δόση του φόρου νομικών προσώπων. Στην πραγματικότητα, όλη η χώρα θα έχει πάρε δώσε με την εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία τις εισπράξεις των επόμενων 33 ημερών το ύψος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;

  1. Περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ είναι η κάθε δόση που πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή οι εταιρείες από αύριο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν 900 εκατ. ευρώ
  2. 500 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
  3. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ είναι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  4. Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ είναι ο φόρος εισοδήματος όσων οφείλουν φόρο μικρότερο από 300 ευρώ ο καθένας.

Το στοίχημα είναι να εισπραχθούν οι φόροι ώστε να μην εξαφανιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα που αποτυπώθηκε στα στοιχεία του 7μήνου και να μην καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το ύψος των οποίων διογκώνεται με ρυθμό τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.