Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι λίστες του πλούτου: 559 Έλληνες Κροίσοι με 76 δισ. δολάρια

24 Αυγούστου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Περισσότεροι από 500 Έλληνες Κροίσοι στις λίστες των Wealth-x και UBS. Στα 140 δισ. ευρώ τα ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό

ELLHNES KROISOIΟι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν γεγονός. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει “Το Βήμα της Κυριακής”, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου.

Καθώς όπως λέγεται “όσο πιο πολλά λεφτά έχεις τόσο πιο εύκολο είναι να τα κρύψεις για να αποφύγεις φόρους” δεν είναι να απορεί κανείς πώς το γεγονός ότι οι δραματικές ανισότητες παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό στην κατανομή του πλούτου αυτού του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη της Boston Cinsukting Group, οι πλούσιοι αυτού του κόσμου έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρις. δολ.

Είναι τοποθετημένο στην Ελβετία, στο offshore Banking της σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. Ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%- 40% εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα.

Παράλληλα, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα την εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με με κορυφαίους τραπεζίτες, διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. Ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και  είδαν την (προσωπική) περιουσία τους να μεγαλώνει.

Οι εκτιμήσεις

Οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7 του παγκοσμίου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλών πλουσίων το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των απλώς αδύναμων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Καθώς ο “πλούτος φέρνει πλούτο”, οι δισεκατομμυριούχοι από 2170 το 2013, αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Wealth-X instutute τους 3873 το 2020.

tovima

This entry was posted on Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2014 at 22:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply