Η παχυσαρκία είναι ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις ασθενείς.

polykistikes wothikesΆλλες γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι παχύσαρκες και άλλες δεν είναι.

Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας χειρουργός – γυναικολόγος και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, φαίνεται ότι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλείται από μία υπερευαισθησία των ωοθηκών στην ινσουλίνη, που κυκλοφορεί, με επακόλουθη αύξηση της παραγωγής των ανδρογόνων.

Σε κάποιες γυναίκες η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα φυσιολογικά επίπεδα κυκλοφορούσας ινσουλίνης είναι ικανά να διεγείρουν τις ωοθήκες και να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, ενώ σε κάποιες άλλες γυναίκες η ευαισθησία στην ινσουλίνη φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αυξημένη.

Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να φτάσουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσας ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία) για να έχουμε την αύξηση της παραγωγής των ανδρογόνων. Σε συνδυασμό με το ότι η υπερινσουλιναιμία είναι περισσότερο συχνή στις παχύσαρκες γυναίκες, αυτό πιθανά εξηγεί γιατί κάποιες γυναίκες με το σύνδρομο είναι παχύσαρκες και κάποιες άλλες όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed