Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ασπιρίνη κατά του καρκίνου

8 Αυγούστου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου και του στομάχου, υποστηρίζουν επιστήμονες.
aspiriniΗ καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων του εντέρου ή του στομάχου, καθώς και τους θανάτους από τις παραπάνω αιτίες, δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους.

Οι επιστήμονες μάλιστα υπολογίζουν ότι αν όλοι οι Βρετανοί πάνω από την ηλικία των 50 ετών λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη για διάστημα 10 χρόνων, περίπου 122.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού πριν τη λήψη της.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα εξέτασε περίπου 200 σχετικές μελέτες, διερευνώντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα από τη λήψη ασπιρίνης. Οι ερευνητές βρήκαν, λοιπόν, ότι η ασπιρίνη μειώνει τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, του εντέρου και του οισοφάγου, καθώς και τους θανάτους που προκαλούνται από αυτές τις αιτίες, κατά 30-40%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, για να υπάρξουν οφέλη, η λήψη της ασπιρίνης θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary, Jack Cuzik, παροτρύνει όλους τους υγιείς ανθρώπους άνω των 50, να δοκιμάσουν τη λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης καθημερινά για μια δεκαετία. Η μικρή δόση στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής Cuzik είναι 75 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ¼ ενός κανονικού χαπιού των 300 mg.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν 1.000 άτομα άνω των 60 ετών, λάμβαναν ασπιρίνη για 10 χρόνια, μια δεκαετία αργότερα θα είχαμε 16 λιγότερους θανάτους από καρκίνους, έναν θάνατο λιγότερο από καρδιακή προσβολή, αλλά δυστυχώς και δυο θανάτους από αιμορραγία (συνηθισμένη παρενέργεια της ασπιρίνης).

Ο καθηγητής Cuzik, ο οποίος παίρνει καθημερινά ασπιρίνη τα τελευταία 4 χρόνια, υποστηρίζει: «Αν και υπάρχουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ωστόσο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον καρκίνο, μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της παχυσαρκίας».

«Πριν συστήσουμε τη λήψη ασπιρίνης για προστασία από τον καρκίνο, θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, καθώς και να πραγματοποιηθούν δοκιμές, οι οποίες θα προβλέπουν ποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να παρουσιάσουν τις παρενέργειες του φαρμάκου», τονίζει η δρ. Julie Sharp από το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο κατά του καρκίνου.

vita

This entry was posted on Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2014 at 23:52 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply