ΤΟΥΡΙΣΤΕΣΣε ντόμινο φαίνεται πως εξελίσσεται η περίπτωση των ρωσικών tour operators, καθώς τις τελευταίες ημέρες βάζουν λουκέτο δημιουργώντας προβλήματα στον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά στην Ελλάδα.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση του ταξιδιωτικού γραφείου Labirint και χθες ακολούθησε το Intaer. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα άλλοι τρεις tour operators από τη Ρωσία παραδέχθηκαν πως τα οικονομικά τους προβλήματα είναι πάρα πολλά, επομένως το λουκέτο ήταν αναπόφευκτο. Πρόκειται για τους «Rosa Vertov», «Neva» και «Expo-Tour».

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από αυτή την αναταραχή; Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτός ο σεισμός εν μέσω καλοκαιριού; Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως πίσω από την κατάρρευση των tour operators κρύβεται το κλείσιμο της μητρικής εταιρείας Ideal-Tour. Η τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας, αυτή τη στιγμή, διέρχεται από μια σημαντική κρίση που δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων στην Ουκρανία και των πιέσεων που δέχεται ο Πούτιν από τους Ευρωπαίους.

Οι λόγοι

Πιο αναλυτικά, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τους τουριστικούς πράκτορες στο λουκέτο: Ο πρώτος έχει να κάνει με την μείωση της αγοραστικής δύναμης του ρωσικού λαού λόγω της υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ και των λοιπών νομισμάτων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβάλει η ΕΕ στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την απαγόρευση των ταξιδιών σε Ρώσους πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφάλειας και ο τέταρτος η διένεξη με τις εταιρείες κάνουν πτήσεις charter, καθώς αυτές δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους οφείλονται.

Αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι στρέφονται στον εγχώριο τουρισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προτροπή του Κρεμλίνου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να κατευθύνουν τους υπαλλήλους τους προαγοράζοντας πακέτα διακοπών στην Κριμαία.

Όλα αυτά αποτέλεσαν ορισμένους από τους παράγοντες της πτώσης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στο εξωτερικό που «χτυπά» τα γραφεία που δραστηριοποιούνται κυρίως με τον εξερχόμενο τουρισμό.

Το ρωσικό γραφείο Labirint ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του την ώρα που βρίσκονταν στο εξωτερικό με ταξιδιωτικά του πακέτα πάνω από 25.000 Ρώσοι τουρίστες εκ των οποίων οι 8.000 με 10.000 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό άνω του 80%, βρισκόταν σε Κρήτη, Ρόδο και Κω και το υπόλοιπο σε άλλους προορισμούς, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Αθήνα κ.α.

Oι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να κυλήσει ομαλά η διαμονή των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το ρωσικό ταξιδιωτικό γραφείο Labirint, έως ότου επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

Άμεση κινητοποίηση

Με το που έγινε γνωστή η κατάρρευση του Οργανισμού, η κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού ήταν άμεση. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προέτρεψε τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα τα οποία συνεργάζονται με το Labirint ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει επαναπροωθηθεί στη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος των Ρώσων που βρίσκονταν στην Ελλάδα τη στιγμή της πτώχευσης. Ακόμη δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ύψος των οικονομικών απωλειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι ένα ποσό θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του Οργανισμού. Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αναμένεται ένα πάγωμα των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά μετά το συμβάν. Παράλληλα, σημειώνει το ενδεχόμενο νέων απωλειών για τον ελληνικό προορισμό από τις κρατήσεις περίπου 70.000 έως 80.000 Ρώσων τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με το εν λόγω γραφείο στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα αν δεν καλυφθεί το κενό από νέες κρατήσεις.

Πάντως, ο επαναπατρισμός των Ρώσων από την Ελλάδα και άλλους προορισμούς έχει ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής. Ξενοδοχειακές μονάδες εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι οι τουρίστες του γραφείου θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται χωρίς επιπρόσθετη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους, ενώ και η Aegean ενημέρωσε ότι θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες των επιβατών της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της για το καλό του ελληνικού τουρισμού έτσι ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας.

Σύσκεψη υπό την κ. Κεφαλογιάννη

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των υπ. Τουρισμών και Εξωτερικών στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά μετά τη διακοπή λειτουργίας του Labirint.

Η κ. Κεφαλογιάννη και ο γ.γ. του υπουργείου Αναστάσιος Λιάσκος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων για την ομαλή διαμονή των Ρώσων στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ οι υπηρεσίες του υπ. Εξωτερικών μεταξύ άλλων βρίσκονται σε επαφή με τον Ρωσικό Σύνδεσμο πρακτόρων για τον εξερχόμενο τουρισμό παρακολουθώντας τη ροή επαναπατρισμού τους.

Την Τρίτη η κ. Κεφαλογιάννη μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ παρουσιάστηκε καθησυχαστική για τις δραματικές εξελίξεις με την κατάρρευση των ρώσων tour oparetors.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.