Η ανθρωπογεωγραφία της Κομισιόν. Ποια είναι τα νέα «αφεντικά» στις Βρυξέλλες; Μόνο τρεις χώρες έχουν ορίσει γυναίκα Επίτροπο.

KOMISIONΟι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ορίσουν τους υποψήφιους Επιτρόπους τους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτείνει και εφαρμόζει τους νόμους που επηρεάζουν 500 εκατομμύρια πολίτες, μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα αποφασίσει ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο, με την οικονομία, την εσωτερική αγορά, τον ανταγωνισμό, το εμπόριο και την ενέργεια να είναι οι πιο «πολυπόθητες» θέσεις.

Στην πράξη, η κατανομή των θέσεων στην Επιτροπή, στην οποία καθεμία από τις 28 χώρες έχει ένα μέλος, θα είναι μέρος ενός ευρύτερου παζλ που συμπεριλαμβάνει επίσης τον διορισμό του προέδρου των συνόδων κορυφής της ΕΕ, του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και του επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 30 Αυγούστου για τις κορυφαίες θέσεις. Η νέα ομάδα της Επιτροπής θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τη λήξη της θητείας της σημερινής Επιτροπής, στις 31 Οκτωβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε ατομικές ακροάσεις, αλλά μπορεί μόνο να εγκρίνει ή να απορρίψει τη νέα ομάδα της Επιτροπής, στο σύνολό της, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως έχει δηλώσει ότι θέλει να δει τουλάχιστον εννέα γυναίκες υποψηφίους.

Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις χώρες έχουν ορίσει γυναίκα υποψήφια: η Σουηδία, η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία, ενώ θεωρείται πιθανόν και η Βουλγαρία αλλά και η Σλοβενία να έχουν γυναίκες Επιτρόπους.

Όλοι οι Επίτροποι

Εδώ είναι η λίστα των υποψηφίων που έχουν ήδη διοριστεί από τις κυβερνήσεις τους, ή αναμένεται να προταθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters:

AΥΣΤΡΙΑ: Johannes Hahn, επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική σήμερα, εκ νέου υποψήφιος

ΒΕΛΓΙΟ: Καμία απόφαση ακόμα. Η επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht θέλει να παραμείνει, αλλά ενδέχεται να μην έχει αρκετή υποστήριξη. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την Marianne Thyssen.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Jonathan Hill, πρώην ηγέτης της Βουλής των Λόρδων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Η Επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Kristalina Georgieva είναι πιθανή υποψήφια για επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, και υποστηρίζεται από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Plamen Oresharski, αλλά η κυβέρνησή του παραιτήθηκε στις 23 Ιουλίου και έτσι η απόφαση θα πέσει στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

ΓΑΛΛΙΑ: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Pierre Moscovici. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters αναμένεται να πάρει ένα μεγάλο οικονομικό χαρτοφυλάκιο, αν και η Γερμανία έχει επιφυλάξεις.

ΔΑΝΙΑ: Κανένας υποψήφιος δεν ανακοινωθεί ακόμα.

ΕΣΘΟΝΙΑ: Ο πρώην πρωθυπουργός Andrus Ansip.

ΙΤΑΛΙΑ: Η υπουργός Εξωτερικών Federica Mogherini. Η Ρώμη πιέζει να πάρει τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση από τα ανατολικά κράτη μέλη γιατί φοβούνται ότι είναι πολύ φιλική προς τη Ρωσία.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Phil Hogan.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο πρώην υπουργός Γεωργίας Miguel Arias Canete.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Επίτροπος για την Προστασία των Καταναλωτών Νέβεν Μίμιτσα.

ΚΎΠΡΟΣ: εκτός απρόοπτου θα είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης

ΛΕΤΟΝΙΑ: Ο πρώην πρωθυπουργός Valdis Dombrovskis.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ο υπουργός Υγείας Vytenis Povilas Andriukaitis.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Ο πρώην πρωθυπουργός Jean-Claude Juncker.

ΜΑΛΤΑ: Ο πρώην υπουργός Τουρισμού Karmenu Vella.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Δεν υπάρχει υποψήφιος ακόμα. Ο υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει αναφερθεί ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο οικονομικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Frans Timmermans είναι επίσης πιθανός υποψήφιος.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών ο Radek Sikorski έχει οριστεί υποψήφιος για τη θέση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ο υπουργός επικρατείας Carlos Moedas.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos της ΕΕ, με την ελπίδα για ένα παρόμοιο χαρτοφυλάκιο.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Τρεις υποψήφιοι έχουν διοριστεί, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία STA: η απερχόμενη Πρωθυπουργός Alenka Bratusek, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Karl Erjavec και η ευρωβουλευτής Tanja Fajon, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Maros Sefcovic, επίτροπος αρμόδιος για τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Cecilia Malmstrom, η σημερινή Επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις

ΤΣΕΧΙΑ: η υπουργός Ανάπτυξης Vera Jourova

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Ο πρώην πρωθυπουργός Jyrki Katainen είναι επίτροπος οικονομικών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην Επιτροπή, αλλά μάλλον όχι στην ίδια θέση.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.