Σκληρή γραμμή κρατά η πρόεδρος της χώρας…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣκληρή γραμμή έναντι των funds, της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά και των ιδιωτικών τραπεζών που φάνηκε να μπαίνουν κρατά η πρόεδρος της Αργεντινής, επιχειρώντας παράλληλα να αποφορτίσει τα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» ξεκαθάρισε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα».

«Ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του και η Αργεντινή το ίδιο» δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες, καλώντας σε εθνική ομοψυχία.

Η πρόεδρος κάλυψε απόλυτα τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που ο υπουργός δέχθηκε από τις ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής.

Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του στη διάρκεια των συνομιλιών, «τορπίλισε» την πρωτοβουλία που αυτές ανέλαβαν, ώστε να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της οικονομικής διαμάχης μεταξύ του Μπουένος Αϊρες και των funds.

«Κάποιοι εμφανίζονται πολύ γενναιώδοροι. Αλλά για να γίνεις Σαν Μαρτίν (σ.σ. ο απελευθερωτής της Αργεντινής) πρέπει να έχεις το κουράγιο και την ειλικρίνεια να λες τα πράγματα με το όνομά τους.»

Στην ομιλία της Φερνάντες υπήρξε και ο απαραίτητος προεκλογικός τόνος, δεδομένου ότι σε έναν περίπου χρόνο οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας με την ίδια να μην έχει δικαίωμα επανεκλογής.

«Για αυτούς που μου μετρούν τις μέρες, για μένα θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψω οτιδήποτε και να είμαι βασίλισσα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία» κατέληξε.

Η Αντιπολίτευση, αφού κράτησε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα από τη Νέα Υόρκη, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Η Ελίσα Καριό κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι είπε ψέματα σχετικά για τα περί ναυαγίου στη Νέα Υόρκη, τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με τις ιδιωτικές τράπεζες, ώστε να δώσουν αυτές τη λύση.

Αλλά και ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίσιο Μάκρι, ο πλέον γνωστός πολιτικός αντίπαλος της Φερνάντες, εξέφρασε την άποψη ότι η έστω και επιλεκτική χρεοκοπία «απομακρύνει την Αργεντινή από τον κόσμο και αυτό είναι πολύ κακό».

Πάντως, η Αργεντινή βρήκε έναν σύμμαχο στη στάση που υιοθέτησε έναντι των funds. Πρόκειται για τον γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος χαρακτήρισε βόμβα που απειλεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, την απόφαση του αμερικανού δικαστή εις βάρος της Αργεντινής.

«Είχαμε πολλές βόμβες στον κόσμο και αυτή είναι μία που οι ΗΠΑ ρίχνουν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

H υπόθεση δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται νέα συνάντηση του δικαστή με τους εκπροσώπους των funds.

Παράλληλα, νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς πρόκειται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των funds. Mετά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας των ιδιωτικών τραπεζών της Αργεντινής, υπήρξαν πληροφορίες ότι η JP Μοrgan ενδέχεται να αγοράσει τα ομόλογα.

Ρουμπάνης Απόστολος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.