Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκανες λάθος στο Ε9; Θα το πληρώσεις…

31 Ιουλίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ποιοι θα φορολογηθούν για την πλήρη κυριότητα ενώ έχουν την επικαρπία.Ποιοι θα πληρώσουν για ολόκληρο ακίνητο ενώ έχουν το μισό.Δείτε το εκκαθαριστικό που αναρτάται.

E9Ξέχασες να δηλώσεις τον όροφο του σπιτιού σου στο Ε9; 

Η εφορία θα θεωρήσει ότι ζεις στον 6ο όροφο για να σε φορολογήσει. Δεν συμπλήρωσες τον κωδικό από τον οποίο προκύπτει ότι έχεις στην κατοχή σου μόνο την επικαρπία ενός ακινήτου; Την πάτησες. Θα φορολογηθείς σαν να κατείχες την πλήρη κυριότητα. Είσαι ιδιοκτήτης του 50% ενός διαμερίσματος αλλά το σχετικό «κουτάκι» έμεινε άδειο; Θα φορολογηθείς για το 100%.

Με αυτούς και άλλους πολλούς –συνολικά 11 τρόπους- το υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί όσους έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Με απόφαση της γ.γ. δημοσίων εσόδων που δημοσιεύτηκε σήμερα –δηλαδή μόλις ένα 24ωρο πριν δημοσιευτούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο Taxis- καθορίζονται παραδοχές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι παραδοχές αυτές, επιτρέπουν τον υπολογισμό και καταλογισμό του φόρου σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν αφήσει κενά κάποια πεδία με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι εφικτός. Οι περισσότερες παραδοχές είναι επαχθείς για τον φορολογούμενο.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα στον 6ο όροφο έχει σαφώς υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης από ένα διαμέρισμα στον 2ο ή στον 1ο.

Ο φορολογούμενος όμως, θα φορολογηθεί με τον επαχθέστερο γι’ αυτόν τρόπο επειδή ξέχασε να αναγράψει τον όροφο και μετά θα τρέχει να διορθώσει ή να συμπληρώσει το στοιχείο υπό την πίεση των δόσεων που θα “τρέχουν”.

Οι παραδοχές που δημοσιεύονται στην απόφαση είναι συνολικά 11 και έχουν ως εξής:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του ΣΟ τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Τη μορφή του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να τη δείτε στη σχετική απόφαση που δημοσιεύεται εδώ

thetoc

This entry was posted on Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2014 at 17:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply