Εξαλλοι είναι οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας με τη δήλωση Χαρδούβελη για τα μισθολογικά τους και καλούν τον Σαμαρά να διαλέξει μεταξύ συμμόρφωσης με τη Δικαιοσύνη και κινητοποιήσεων

ΕΝΣΤΟΛΟΙΣτο «μονοπάτι του πολέμου» βρίσκονται από χθες οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων τους, εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προανήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά την τέλεση μνημοσύνου που έκαναν χθες για τον θάνατο τεσσάρων πυροσβεστών στην καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στον Καρέα και, εξοργισμένοι καθώς ήταν από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, μίλησαν σε αυτή για τον υπουργό που χειρίζεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης α λα καρτ, ζήτησαν από τους αρχηγούς των Σωμάτων και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους να πάρουν επιτέλους θέση και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι πολιτική θα ακολουθήσει τελικά.

Το ατόπημα του Γκίκα

Οπως είναι γνωστό, προχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, δήλωσε ότι για τις δικαστικές αποφάσεις «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση», υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία» και προσέθεσε ότι η Δικαιοσύνη έχει λόγο «για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν στα άκρα του συνδικαλιστές, οι οποίοι, αφού άφησαν να εννοηθεί ότι εμπαίζονται από την κυβέρνηση, μετά τη συνέντευξη πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησαν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό. Καθώς όμως ο κ. Χαρδούβελης απουσίαζε, ορίστηκε ραντεβού μαζί του για τις 11.00 το πρωί της επόμενης Δευτέρας, στο οποίο θα παρίσταται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Στη συνέντευξη, όπου παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά και τον συντονιστή του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος, Τάσο Μαυρόπουλο, οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση παρανομεί και ότι οι ίδιοι αναζητούν τρόπους για να σταματήσει η παρανομία.

Συνδικαλιστικοί μύδροι

«Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ από την επομένη ημέρα που της κοινοποιήθηκε, με διάφορα προσχήματα και προφάσεις δεν ενημερώνει και αποφεύγει τους εκπροσώπους των εργαζομένων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΛΠΣ, Γιώργος Δριβάκος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να πει ποια στάση υιοθετεί η κυβέρνηση. «Ή του κ. Σταϊκούρα, που είπε ότι πρόκειται για δικαστική απόφαση και θα εφαρμοστεί, ή του κ. Χαρδούβελη, που ανέφερε ότι τη δημοσιονομική πολιτική δεν ασκείται από τις δικαστικές αρχές. Να ξέρουμε κι εμείς να πράξουμε ανάλογα», πρόσθεσε.

Ερωτώμενοι δε οι πρόεδροι με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν, απάντησαν ότι οι νομικοί σύμβουλοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτημα να προσωποποιηθούν οι ευθύνες για το ποιος φταίει για τη μη εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ και, όποια κι αν είναι αυτά τα πρόσωπα, θα ζητηθεί να ληφθούν σε βάρος τους αστυνομικά μέτρα.

Παράλληλα, προανήγγειλαν ότι, εάν δεν αλλάξει τακτική η κυβέρνηση, θα υπάρξει ένας «θερμός» Αύγουστος και ένα «καυτό» φθινόπωρο. «Εμείς για ένα πράγμα θα στενοχωρηθούμε: Γιατί θα φέρουμε σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους μας, που μαζί με τις καθαρίστριες θα πρέπει να απομακρύνουν κι εμάς από την είσοδο του υπουργείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, ενώ ο γ.γ. της ΠΟΕΥΠΣ, Βασίλης Φερτάκης, υπογράμμισε ότι όλα τα ανωτέρω γίνονται χωρίς να βελτιωθεί θεαματικά η ζωή των ένστολων: «Από τα 875 ευρώ του ανθυποπυραγού ή του ανθυπολοχαγού, που παίρνουμε σήμερα, με την εφαρμογή της απόφασης θα παίρνουμε 899, δηλαδή 24 ευρώ παραπάνω», τόνισε.

Ευχαριστεί την ΕΛ.ΑΣ., αλλά όχι… μισθολογικά

Να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα της τρομοκρατίας επιδειώκει ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής. Λίγες ώρες αργότερα οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κινούμενοι στο ίδιο πνεύμα έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της επικηρυγμένης Πόλας Ρούπα από βίντεο ασφαλείας καταστήματος που επισκέφτηκε λίγες ημέρες πριν από την αιματηρή σύλληψη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη.

Ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του το μεσημέρι στο Αστυνομικο Μεγάρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανέφερε στη δήλωσή του ότι ήρθε να ευχαριστήσει τους αστυνομικούς από καρδιάς για την προσφορά τους και γιατί είναι «η ασπίδα του απλού πολίτη, η ασπίδα της κοινωνίας και τελικά η ασπίδα της δημοκρατίας». Εντούτοις φεύγοντας, όταν ρωτήθηκε ποια στάση θα κρατήσει σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τα μισθολόγια των ενστόλων, προσποιήθηκε ότι δεν ήξερε τις εξελίξεις στο θέμα και απάντησε ότι θα τοποθετηθεί όταν ενημερωθεί.

Μάνος Τσαλδάρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.