Συμβουλές από τον Μεξικανό Κροίσο Κάρλος Σλιμ, που κατάφερε σε δέκα μέρες να αυξήσει κατά 4 δισ. δολάρια την περιουσία του

KARLOS SLIM - ΚΑΡΛΟΣ ΣΛΙΜΟ Κάρλος Σλιμ, ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Μπιλ Γκέιτς, είπε επιτέλους αυτό που όλοι περιμένουμε από έναν αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο να πει: δουλέψτε λιγότερο.

Σε ομιλία του στην Παραγουάη, ο Μεξικανός κροίσος των τηλεπικοινωνιών δήλωσε πως είναι ώρα για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο εργασίας των ανθρώπων: πρέπει να δουλεύουμε μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.

«Έτσι θα έχουμε περισσότερο χρόνο να χαλαρώσουμε, να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να αναπτύξουμε νέες δραστηριότητες για τη διασκέδαση και την απασχόληση μας.

Ως αντιστάθμισμα σε μια τέτοια αλλαγή, ο 74χρονος Σλιμ προτείνει αντί να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 50 ή στα 60, να δουλεύουμε μέχρι τα 70 – 75.

Ποιος είναι ο Κάρλος Σλιμ

Η περιουσία του εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 75 δισ. δολάρια, αριθμός που τον έχει φέρει πολλές φορές στη πρώτη θέση με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Ο Σλιμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεξικό και είναι ο πρώτος Μεξικανός που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Η καταγωγή του είναι από το Λίβανο. Ο πατέρας του μετανάστευσε ολομόναχος στο Μεξικό το 1902, σε ηλικία 14 ετών, αν και δεν γνώρισε καθόλου τη γλώσσα. Εκείνη την εποχή, οι γονείς συνήθιζαν να στέλνουν τα αγόρια τους όσο το δυνατόν πιο μακριά γίνεται, πριν κλείσουν τα 15, ώστε να μην καταταχθούν στον οθωμανικό στρατό. Τον ίδιο δρόμο είχαν ακολουθήσει προηγουμένως και τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια του, που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη Ταμπίκο.

Από την ηλικία των 12 ετών εργαζόταν στο κατάστημα χονδρικής υφασμάτων του πατέρα του, ενώ το 1965, σε ηλικία 25 ετών, ίδρυσε τον επιχειρηματικό του όμιλο, Grupo Carso, με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες. Το όνομα της εταιρίας προέκυψε από τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος του σε συνδυασμό με τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της γυναίκας της ζωής του, Σουμάγια, με την οποία παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα.

Σταθμός στην πορεία του στις επιχειρήσεις είναι η δεκαετία του 80′, όταν το 1982 εκμεταλλεύεται την κρίση χρέους του Μεξικό ρισκάροντας και κάνοντας μεγάλες επενδύσεις, που τελικά λειτούργησαν προς το συμφέρον του, όπως η εξαγορά σειράς επιχειρήσεων, που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Αύξησε την περιουσία του κατά 4 δισ. δολ. σε δέκα μέρες

Πριν λίγες μέρες ο Κάρλος Σλιμ προχώρησε στη διάσπαση της αυτοκρατορίας του στο Μεξικό. Συγκεκριμένα, η America Movil, ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Λατινικής Αμερικής, διαχώρισε τις δραστηριότητες της, ώστε να γίνει η πώληση του τμήματος σταθερής τηλεφωνίας και άλλων στοιχείων του ενεργητικού. Η εταιρεία προχωρήσει σε αυτό το βήμα ώστε να αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς μικρότερο από το 50% και να αποφύγει ενδεχόμενη κινητοποίηση των αντιμονοπωλιακών αρχών, με βάση τη νομοθεσία στο Μεξικό.

Η θυγατρική στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας, η Telmex έχει περίπου το 80% της αγοράς στο Μεξικό, ενώ η μονάδα κινητής τηλεφωνίας, η Telcel, έχει το 70%.

Η απόφαση αυτή του Μεξικανού κροίσου να διασπάσει την αυτοκρατορίας του, προχωρώντας σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ώστε να πωληθούν το τμήμα σταθερής τηλεφωνίας και άλλα στοιχεία του ενεργητικού, αποθεώθηκε τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές.

Η «χωροταξική» αυτή αλλαγή έγινε την Τρίτη, όταν η αξία της εταιρείας τηλεφωνίας, América Móvil, αυξήθηκε 1% ή 805,6 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας την περιουσία του Σλιμ στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 79,1 δισ. δολ. του Γκειτς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, από την 1η έως τις 11 Ιουλίου, η περιουσία του αυξήθηκε από τα 74,5 δισ. δολ. στα 78,5 δισ. , σημειώνοντας κέρδος της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων σε διάστημα δέκα ημερών.

Ακόμα κάποιες συμβουλές

Εκτός από χαλάρωση και λιγότερη δουλειά, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συμβουλές του Σλιμ είναι:

– Το θάρρος με δίδαξε ότι όσο σοβαρή κι αν είναι μια κρίση, κάθε σοβαρή επένδυση τελικά θα αποδώσει καρπούς.

– Όταν υπάρχει κρίση, κάποιοι ενδιαφέρονται να βγουν έξω και τότε είναι που ενδιαφερόμαστε να μπούμε μέσα.

– Στις επιχειρήσεις, επενδύεις όταν τα πράγματα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όταν επενδύεις σ’ αυτές τις εποχές, παίρνεις καλύτερη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου. Όταν υπάρχει ύφεση και οι ανταγωνιστές σου δεν επενδύουν, σου δίνουν το πλεονέκτημα.

– Όταν δεν έχεις λεφτά είναι ένα πρόβλημα. (Ακόμη χειρότερο είναι) όταν κάποιοι έχουν πάρα πολλά χρήματα και δεν κάνουν επενδύσεις, δεν δημιουργούν δουλειές, δεν κάνουν πράγματα για την κοινωνία. Σκέφτονται μόνο τις ιδιοκτησίες, ιδιοκτησίες…

– Όταν ζεις για τη γνώμη των άλλων, είσαι νεκρός. Δεν θέλω να ζω σκεπτόμενος πώς θα με θυμούνται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.