Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φθηνότερο καλάθι 30% χωρίς το ΦΠΑ

15 Ιουλίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Έρευνα τιμών σε 20 προϊόντα σε Ελλάδα και Ευρώπη
kalathiΦθηνότερο ακόμη και 30% θα μπορούσε να είναι το καλάθι της ελληνικής οικογένειας σε σχέση με τα αντίστοιχα του βρετανικού, του γαλλικού και του ισπανικού νοικοκυριού, αν τα προϊόντα στη χώρα μας είχαν τον μηδενικό ΦΠΑ της Αγγλίας ή έστω τους χαμηλότερους των άλλων κρατών.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα τιμών του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 20 προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε οργανωμένες αλυσίδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Τα είδη αυτά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, οπωροκηπευτικά, γλυκίσματα, κρεατικά κλπ. στην Ελλάδα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ 13%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 23%. Στην Αγγλία ο ΦΠΑ είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, ενώ δύο είναι οι συντελεστές και στην Ισπανία 10% και 4%.

Το κόστος για τα αγαθά αυτά, που είναι αναγκαία σε μία οικογένεια, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 42,06 ευρώ. Στην Ισπανία η αξία τους είναι 42,04 ευρώ, η Γαλλία είναι η ακριβότερη χώρα με σύνολο πληρωμής τα 57,13 ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο λογαριασμός γράφει… 56,40 ευρώ.

Παρά τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, το συγκεκριμένο «καλάθι» είναι στην Αγγλία και τη Γαλλία κατά 36% και 34% ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας. Με την Ισπανία δεν υπάρχουν διαφορές.

Για να γίνει αντιληπτή η πραγματική αξία των προϊόντων, δηλαδή κατά πόσο οι επιχειρήσεις κερδίζουν, αρκεί να αφαιρέσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, τότε το βρετανικό και το γαλλικό καλάθι γίνεται ακόμη ακριβότερο, κατά 45%, συγκριτικά με το ελληνικό και το ισπανικό είναι υψηλότερο κατά 6%. Ή το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο ακόμη και 30% σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

This entry was posted on Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2014 at 19:41 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply