Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καταγγέλλουν απαγωγές και βασανισμούς στην Αν. Ουκρανία

11 Ιουλίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι έχει όλο και περισσότερες αποδείξεις για απαγωγές και βασανιστήρια στην Ανατολική Ουκρανία. Πάνω από 200 απαγωγές σε τρεις μήνες.

ANATOLIKH OYKRANIAΟι ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες καθώς και οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν απαγάγει και στη συνέχεια ξυλοκόπησαν και βασάνισαν ακτιβιστές, διαδηλωτές και

δημοσιογράφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απαγωγών, όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως τα στοιχεία από την Ουκρανία μέσω του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι υπήρξαν περίπου 500 απαγωγές μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του τρέχοντος έτους ενώ η αποστολή επιτήρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία ανέφερε 222 περιπτώσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγών γίνονται από ένοπλες ομάδες αυτονομιστών, με τα θύματα συχνά να υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ντένις Κριβόσεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ένας μικρότερος αριθμός απαγωγών γίνονται από ομάδες που πρόσκεινται στο Κίεβο», πρόσθεσε.

Μια ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας που πήγε στο Κίεβο και τη νοτιοανατολική Ουκρανία μίλησε με ομάδες αυτοβοήθειας και έχει μια λίστα με περισσότερους από 100 πολίτες που είχαν απαχθεί και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των απαγωγών έγιναν στην περιοχή του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και είχαν πολιτικά κίνητρα, αν και μερικές είχαν στόχο να ενσπείρουν τον φόβο στον τοπικό πληθυσμό ενώ κάποιες άλλες έγιναν για λύτρα.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ οι όποιες προσπάθειες για κήρυξη νέας εκεχειρίας, πέφτει στο κενό.

thetoc

This entry was posted on Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2014 at 18:26 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply