ΑΓΡΟΤΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΗΤην μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης, ζητούν 31 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Οι 31 Βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών, αναφέροντας τα εξής:

“Ο Αγρότης και η Αγρότισσα, είναι σήμερα οι μόνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται  στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τους, στο 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης και να χαρακτηριστεί η αγροτική εργασία, βαριά και ανθυγιεινή.

Σχετικά με την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62οέτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού μέσα στην Βουλή.

Ακόμη, με την αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, από το 65ο στο 67ο έτος, έχει προκληθεί αναταραχή στους αγρότες που είναι γεννημένοι το έτος 1948 και το 1949 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αυτοί, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και  έχουν θεμελιώσει  δικαίωμα συνταξιοδότησης”.

“Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την βαριά και ανθυγιεινή δουλειά που κάνει ο αγρότης και η αγρότισσα και την υποχρέωση, όχι μόνο να πληρώνει εισφορές αλλά μέχρι τα 67 του χρόνια να δουλεύει και να παραδίδει προϊόντα στο όνομα του, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή ρύθμισης, διότι 67 χρονών καμιά γυναίκα αλλά και άνδρας, δεν μπορεί να κάνει τις επίπονες αγροτικές εργασίες.

Εξάλλου, καμιά γυναίκα εργαζόμενη σε οποιαδήποτε δουλειά δεν συνταξιοδοτείται στα 67 της χρόνια. Αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος του αγρότη και της αγρότισσας πρέπει να σταματήσει.

Μεταξύ 2014 και 2027(τότε θα συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες, εάν ισχύσει νέα διάταξη για 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών), πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.  Η φύση του αγροτικού επαγγέλματος είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη τη σωματική αντοχή του αγρότη και της αγρότισσας ώστε  να δουλεύουν σε  αγροτικές δουλειές μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους” σημειώνουν στην ερώτησή τους και συνεχίζουν ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας:

“α)  Προτίθεσθε να μειώσετε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος ηλικίας τους, με 40 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με την δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Βουλή;

β)  Θα προχωρήσετε  στον χαρακτηρισμό της αγροτικής εργασίας   ως  βαριάς  και ανθυγιεινής;

γ)  Τι προτίθεσθε να πράξετε με τους γεννηθέντες αγρότες του 1948 και την

συνταξιοδότηση τους;”

δ)  Τι προτίθεσθε να πράξετε για την μεταβατική περίοδο από το 2014 έως το 2027, που αναγκάζει τους αγρότες να βγουν στην σύνταξη στα 67 τους χρόνια, ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης;”

Την ερώτηση υπογράφουν οι παρακάτω βουλευτές:

1.       Τζαμτζής  Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας

2.       Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

3.       Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων

4.       Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας

5.       Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

6.       Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου

7.       Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β΄ Αθηνών

8.       Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Ν. Καστοριάς

9.       Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας

10.   Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών

11.   Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών

12.   Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας

13.   Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας

14.   Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

15.   Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

16.   Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ν. Ηλείας

17.   Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας

18.   Μακρή – Θεοδώρου Ελένη Ν. Φθιώτιδας

19.   Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Ν. Φλώρινας

20.   Παναγιωτόπουλος Νικόλαος Βουλευτής Ν. Καβάλας

21.   Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

22.   Κωνσταντόπουλος Γεώργιος Βουλευτής Ν. Πιερίας

23.   Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Ξάνθης

24.   Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου

25.   Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας

26.   Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας

27.   Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας

28.   Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας

29.   Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας

30.   Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας

31.   Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας

 

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.