Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «διακόπτη» της ψυχής

8 Ιουλίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον εντόπισαν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «διακόπτη» της ψυχής μας, ο οποίος επιτρέπει τη μετάβαση από το στάδιο του ασυνείδητου στο στάδιο του συνειδητού και αντίστροφα.

psyxhΗ μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Epilepsy and Behaviour περιγράφει το πρωτοποριακό πείραμα που πραγματοποίησαν σε μια 54χρονη γυναίκα με επιληψία.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν την ηλεκτρική διέγερση σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου της, με σκοπό να ανακαλύψουν από πού προέρχονταν οι κρίσεις.

Διαπίστωσαν πως η ηλεκτρική διέγερση σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, το λεγόμενο προτείχισμα, είχε σαν αποτέλεσμα η γυναίκα να χάνει τις αισθήσεις της. Η γυναίκα μπορούσε αρχικά να μιλήσει και να κουνηθεί, όμως σταδιακά οι λειτουργίες αυτές φάνηκε να «απενεργοποιούνται».

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται απώλεια συνείδησης χωρίς το άτομο να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.

Πρόκειται ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση της προέλευσης της ανθρώπινης συνείδησης.

Το προτείχισμα του εγκεφάλου είναι ένα λεπτό στρώμα νευρώνων που συνδέονται με το νεόφλοιο, το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού έργου, Mohammed Koubeissi, παρομοιάζει το προτείχισμα με τη μίζα του αυτοκινήτου. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ένα αυτοκίνητο διαθέτει αρκετά επιμέρους εξαρτήματα που επιτρέπουν τη λειτουργία του, όμως μόνο ένα από αυτά εκκινεί τη συνδυαστική λειτουργία τους.

Θα χρειαστεί να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί ο ακριβής ρόλος αυτής της περιοχής του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα τους ανακάλυψη θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την επιληψία αλλά παράλληλα θα βοηθήσει και ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή πάσχουν από σχιζοφρένεια.

onmed

This entry was posted on Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2014 at 22:17 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply