Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια για το οικονομικό επιτελείο. Τη Δευτέρα εγκρίνεται η δόση του 1 δισ. ευρώ, ανοιγοντας το δρόμο για τη δεύτερη έξοδο στις αγορές. Σχέδιο για 3ετές ομόλογο.

AGORESΔιπλός “μποναμάς” για το Ταμείο του Δημοσίου αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης  στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση για την  καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρω αφού η χώρα έχει υλοποιήσει τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για τη δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση νέου τριετούς ομολόγου περί τα μέσα της εβδομάδας. Με τη νέα έκδοση το Δημόσιο θα συγκεντρώσει άλλα 2 με 3 δισ.ευρω, καλύπτοντας έτσι πλήρως το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες.

Το οικονομικό επιτελείο είχε συνδέσει την νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει ότι εφόσον το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, το Δημόσιο μπορεί  να επιχειρήσει την νέα έκδοση ομολόγων προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι χθες το απόγευμα το Euroworking Group  διαπίστωσε ότι η χώρα έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί πλέον να προχωρήσει και στην έκδοση του νέου ομολόγου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έξοδος στις αγορές αυτή τη φορά θα γίνει με τριετές ομόλογο. Το ύψος της έκδοσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο γίνεται λόγος για μία έκδοση μικρότερη της προηγούμενης των 5ετών ομολόγων τον Απρίλιο με την οποία το Δημόσιο είχε συγκεντρώσει 3 δισ.ευρω. Το επιτόκιο των ομολόγων, αν συνυπολογιστούν οι βασικές παράμετροι της αγοράς, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κάτω από το 3%.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος δανεισμού (όπως συνέβη και με την έκδοση των 5ετών ομολόγων τα οποία διαπραγματεύονται στην αγορά με απόδοση 4,07% από το 4,9% που εκδόθηκαν) για τη χώρα είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του Μηχανισμού Στήριξης. Ωστόσο η έξοδος στις αγορές έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δευτερευόντως ταμειακή στόχευση.

  Τα προαπαιτούμενα

Οσον αφορά στα προαπαιτούμενα, η τελευταία εκκρεμότητα που είχε απομείνει από τον κατάλογο των έξι μέτρων, αφορούσε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Ωστόσο μετά την απόφαση του του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% (από 23% που ήταν προ Μνημονίου)  και των χονδρεμπόρων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, η χώρα υλοποίησε  τη δέσμευση που είχε αναλάβει.

Εξάλλου, για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, το οποίο επίσης αποτελεί προαπαιτούμενο το οποίο δεν είχε υλοποιηθεί,  η απαίτηση των δανειστών μας  παρακάμφθηκε με τον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τους φόρους υπέρ τρίτων τους οποίους πληρώνουν.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί .

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.