Ένα θερμό καλοκαίρι υπόσχονται οι φαρμακοποιοί, με αφορμή την απόφαση για μείωση του ποσοστού κέρδους στον κλάδο και την εφαρμογή κλιμακωτού ποσοστού για όλα τα φάρμακα, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα κάνουν δύσκολη την ζωή της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, ενώ προς το παρόν δεν προβλέπονται κινητοποιήσεις.

FARMAKOPOIOIΠληροφορίες αναφέρουν ότι για την μη λήψη απόφασης των κινητοποιήσεων ευθύνεται η πολυσυλλογικότητα που υπάρχει στο ΔΣ, καθώς μετά τις πρόσφατες εκλογές των φαρμακοπιών, μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετά φιλοκυβερνητικά πρόσωπα τα οποία δεν αποφασίζουν για κινητοποιήσεις.

Υπάρχει όμως πάντα μία εναλλακτική, όπως είναι αυτή που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα οι φαρμακοποιοί και ειδικότερα το διάστημα των ευρωεκλογών, όπου έκαναν στην κυριολεξία μαύρη τη ζωή πολλών πολιτικών και πράγματι το πέτυχαν. Έτσι και τώρα, είναι αποφασισμένοι να στοχοποιήσουν όχι μόνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς πολιτικούς.

Το Σάββατο θα πάρουμε μια γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού ο ΠΦΣ έχει καλέσει τους προέδρους όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ζυμώσεις για λήψη αποφάσεων.

Και ενώ το ποσοστό κέρδους μειώνεται πλέον στο 15,7%, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους περνάνε πλέον και στα ιδιωτικά φαρμακεία ως αντιστάθμισμα (ανεξάρτητα εάν δεν το χαίρονται ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί, όπως δηλώνουν, ωστόσο δεν είναι μικρός ο τζίρος των 770 εκατ. ευρώ), το μυαλό των ανθρώπων του κλάδου είναι στην επόμενη ημέρα και για την ακρίβεια στους επόμενους τρεις μήνες. Μέχρι τότε, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης στους εκπροσώπους του κλάδου την Τετάρτη, θα πρέπει στα ΜΥΣΥΦΑ να έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να έχουν μειωθεί οι τιμές, σε διαφορετική περίπτωση, τα εν λόγω σκευάσματα μάλλον θα πάρουν τον δρόμο των… Σούπερ Μάρκετ.

Στην περίπτωση αυτή, οι εκπρόσωποι του κλάδου και ειδικότερα των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων ΠΦΣ και ΦΣΑ, μιλάνε για βατερλό, δηλαδή για κλείσιμο 5.000 με 6.000 φαρμακείων, στρατηγική που εκπορεύεται από την τρόικα.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν έως εσχάτων για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντο, «Η μείωση του ποσοστού κέρδους με την εφαρμογή για ΟΛΑ τα φάρμακα ενός κλιμακωτού ποσοστού πολύ χειρότερο αυτού που ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης είχε δώσει στην δημοσιότητα, προκαλεί νέα ασφυξία στον κλάδο που πάει από το κακό στο χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τελικά το κέρδος του φαρμακείου από το 15,7 % μετά από την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω των οφειλομένων από το 2011 που φθάνουν στο 12%, είναι περίπου 3%». «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στα χρωστούμενα από το 2011. Αποκάλυψε για μια ακόμη φορά πως παρά το γεγονός ότι σε ειδικό κονδύλι υπάρχουν επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ για τα οφειλόμενα σε όλους τους παρόχους υγείας, δεν έχει πληρωθεί κανείς. «Θα κινηθούμε και κατά των καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών που με προφάσεις που ξεφεύγουν από την κοινή λογική, καθυστερούν την εξόφληση των φαρμακείων», προειδοποίησε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Από την πλευρά του ο κ.Κων. Λουράντος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόσκληση του κυρίου Βορίδη ( εννοεί για την Τετάρτη) δεν ήταν μόνο αιφνιδιαστική, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων χωρίς σχέδιο ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων. Για πρώτη φορά στην μακροχρόνια πορεία μου ως πρόεδρος του ΦΣΑ, είδα υπουργό να ΕΠΙΒΑΛΕΙ συνάντηση…. εντός τριών ωρών!!! Κάλεσε το ΜΗ συσταθέν ακόμα σε σώμα διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ (αφού μέχρι σήμερα η περιφέρεια δεν έχει εγκρίνει τα αποτελέσματα των εκλογών)… απλά ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ:

Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων εφαρμόζοντας κλιμακωτό ποσοστό κέρδους και… παραχωρώντας τους τα Φ.Υ.Κ. ως δήθεν αντάλλαγμα της… χασούρας. Και τους έδειξε και την ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ…. Η τρόϊκα και τα παρακλάδια της ήταν ευχαριστημένοι αφού με συνοπτικές διαδικασίες προσέφεραν στον κλάδο μας ένα νέο «πακέτο» μέτρων…. ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.