Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»

3 Ιουλίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση του συμβούλου του Υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των off patent φαρμάκων και των γενοσήμων.

FARMAKOVIOMHXANIESΩς… τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Βασίλη Πενταφράγκα, εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΕΦ, στο συνέδριο της Ethos Media Pharma & Health Conferences, η πρόταση του κ. Καραθάνου, φαρμακοποιού – συμβούλου του Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, για την τιμολόγηση των Of patent και των γενοσήμων.

«Να μην επενδύουμε στη χαμηλή τιμή, διότι το φάρμακο θα πρέπει να έχει καλή τιμή», υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης (02/07) ο κ. Χαρ. Καραθάνος και πρότεινε τα of patent πριν ή μετά 2012, να τιμολογούνται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι μία δίκαιη τιμή και την ίδια ώρα τα γενόσημα να τιμολογηθούν στο 80% της τιμής των of patent, πρόταση που προκάλεσε ένταση στους εκπροσώπους της ΠΕΦ.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραθάνος ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός και η δυναμική τιμολόγηση είναι η λύση, ενώ ο όγκος θα δώσει την αναγκαία συνθήκη για να επιβιώσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος, σημείωσε ότι και οι πολυεθνικές επιχιερήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος και πάλι στην ελληνική πραγματικότητα, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το κράτος δε θα στηρίζει τις υψηλές τιμές.

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΔΣ της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει επιβαρύνει τον ασφαλισμένο είναι πώς διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε γενόσημα και σε πρωτότυπα. Μέχρι 20 ευρώ το ποσό επιβάρυνσης είναι χαμηλό. Ο ασθενής παίρνει το πρωτότυπο γιατί δεν επιβαρύνεται. Στα φάρμακα υψηλού κόστους η επιβάρυνση είναι σημαντική. Το σύστημα είναι λάθος στη σύλληψή του. Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών, τις έμμεσες μειώσεις τιμών, καθώς φθάσαμε σε μειώσεις με rebate claw back στο 18%. Και αναρωτήθηκε, πόσο θα αντέξουν οι εταιρίες, προσθέτοντας, ότι «Δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι εταιρίες, με αποτέλεσμα, να αποσυρθούν φάρμακα από την αγορά. Θα έλθουν στη θέση τους ακριβά φάρμακα και μετά θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός».

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Καραθάνου για τα of patent και τα γενόσημα, ο κ. Πενταφράγκας, υπογράμμισε, ότι «με την πρόταση αυτή, μπαίνει τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας. Αυτό που λένε είναι ότι θα μας μειώσουν και άλλο τις τιμές και εμείς θα πρέπει να βρούμε τον όγκο. Το 10% του όγκου που διακινεί το φαρμακείο είναι κάτω από την τιμή της τσίχλας», τόνισε ο κ. Πενταφράγκας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πολιτική που εξαγγέλθηκε από τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας.

This entry was posted on Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2014 at 18:07 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply