Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας που μπορούμε να εμποδίσουμε

24 Μαΐου, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΚΑΡΔΙΑΚαρδιά, καρκίνος, εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι ορισμένες ασθένειες που απειλούν άμεσα την υγεία μας. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

No. 1: Καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, απειλούν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσετε από κάποια καρδιολογική ασθένεια. Για παράδειγμα:

• Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε αυξάνετε τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγεται η όποια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (παθητικός καπνιστής).

• Να τρέφεστε υγιεινά. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα και άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

• Αντιμετωπίστε τις χρόνιες παθήσεις. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, προσέξτε το σάκχαρο στο αίμα σας.

• Συμπεριλάβετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Επιλέξτε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες, που μπορείτε να απολαύσετε. Περπάτημα, τρέξιμο ακόμα και χορός ενδείκνυνται για να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

• Προσοχή στο βάρος. Επιπλέον κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

• Διαχειριστείτε το άγχος. Εάν αισθάνεστε συνεχώς, ότι φτάνετε στα όριά σας ή ότι αγχώνεστε με το παραμικρό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για να μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας. Μην το αμελείτε καθώς το στρες θεωρείται βασική παράμετρος των καρδιακών παθήσεων.

No. 2: Καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού (για τις γυναίκες), του πνεύμονα, του δέρματος και του παχέος εντέρου, είναι μερικές μόνο από τις μορφές καρκίνου, που μαστίζουν σήμερα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου, ακολουθήστε τις συμβουλές:

• Μην καπνίζετε. Το τσιγάρο σας κατατάσσει στους βασικούς «επιλαχόντες» για τον καρκίνο. Το ίδιο ισχύει και για τους παθητικούς καπνιστές.

• Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά και διατηρώντας ένα υγιές βάρος μειώνετε τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου.

• Άσκηση. Εκτός από το γεγονός, ότι η φυσική άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλει σημαντικά και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.

• Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Παρά το γεγονός, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα αποφύγετε τον κίνδυνο, οι υγιεινές επιλογές στο καθημερινό σας γεύμα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκτεθείτε σε αυτόν.

• Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μην αμελείτε ποτέ να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να επαναλαμβάνετε τη χρήση του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Ο κίνδυνος των διαφόρων τύπων καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του νεφρού και του ήπατος – αυξάνεται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και φυσικά, εξαρτάται από τον χρόνο και τη συχνότητα που πίνετε.

• Θηλασμός. Στην περίπτωση των γυναικών, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

• Τακτικά τσεκ απ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις, που χρειάζεται να κάνετε.

No. 3: Εγκεφαλικό

Μπορεί ορισμένους παράγοντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου να μη μπορείτε να τους ελέγξετε, όμως υπάρχουν και άλλοι, που εαν προσέξετε μπορείτε να τους περιορίσετε. Για παράδειγμα:

• Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, κρατήστε το σάκχαρο υπό έλεγχο.

• Μην καπνίζετε. Αν καπνίζετε ή είστε παθητικός καπνιστής/στρια αυξάνετε τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

• Υγιεινός τρόπος ζωής. Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή και προσπαθήστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Συμπεριλάβετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα και στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι χάστε τα περιττά κιλά.

• Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και να θυμάστε, ότι για τις γυναίκες, το φυσιολογικό όριο δεν υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα ενώ αντίστοιχα για τους άνδρες τα δύο ποτά.

clickatlife

This entry was posted on Σάββατο, 24 Μαΐου, 2014 at 16:29 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply