Η καθιστική ζωή και η κακές διατροφικές μας συνήθειες προκαλούν αρκετά προβλήματα στον οργανισμό και το σώμα μας.

eyligisiaΈνα από αυτά οφείλεται κυρίως στην έλλειψη άσκησης και αφορά το “σφίξιμο” μυών και συνδέσμων, που μας κάνει να πιεζόμαστε ακόμα και σε απλές κινήσεις.
Κάντε το ακόλουθο τεστ ευλυγισίας σε τρία βήματα, για να μάθετε σε τι επίπεδο είναι η φυσική σας κατάσταση.
Σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο (πιέστε το κάτω μέρος της πλάτης σας στον τοίχο), κρατήστε τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών με τα μπράτσα και ακουμπήστε τους στον τοίχο στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες προς τα εμπρός. Σηκώστε τα χέρια σας (από τον αγκώνα και κάτω) προς τα επάνω μέχρι το επάνω μέρος των καρπών σας να ακουμπήσει τον τοίχο. Στο τέλος θα μοιάζει σαν να σηκώνετε “ψηλά τα χέρια” σε μία ληστεία πχ.

α) Τα χέρια έφτασαν μέχρι τον τοίχο και τον ακούμπησαν

β) Τα χέρια σας έφτασαν κοντά (10 εκατοστά) αλλά δεν ακούμπησαν τον τοίχο

γ) Τα χέρια έμειναν πάνω από 10 εκατοστά μακριά από τον τοίχο

Άσκηση 2η

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σε έκταση και τα πέλματά σας προς τα πάνω. Ακουμπήστε έναν χάρακα/μέτρο δίπλα στο πόδι σας. Προεκτείνετε τα χέρια σας, χωρίς να σκύψετε καθόλου προς τα εμπρός ακόμα. Τοποθετήστε τον χάρακα/μέτρο περίπου ώστε το μηδέν να είναι στην ίδια νοητή κάθετη ευθεία με το μεσαίο σας δάχτυλο όπως το χέρι είναι σε προέκταση. Στη συνέχεια γύρετε εμπρός και προσπαθήστε να ακουμπήσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας.

α) Πιάσατε τα δάχτυλα των ποδιών σας χωρίς να σηκώσετε τα πόδια από το έδαφος

β) Στον χάρακα/μέτρο φτάσατε κάπου μεταξύ των 15 και 30 εκατοστών

γ) Δεν φτάσατε καν στα 15 εκατοστά

Άσκηση 3η

Καθίστε οκλαδόν με τις πατούσες των ποδιών σας να εφάπτονται. Με το δεξί σας χέρι πιάστε τον αριστερό σας αστράγαλο και φέρτε το πόδι σας όσο πιο κοντά μπορείτε στα οπίσθιά/γλουτούς σας καθώς κάθεστε. Κάντε το αντίστοιχο με το άλλο πόδι.

α) Το πόδι σας ακούμπησε στον γλουτό σας

β) Το πόδι σας έφτασε μέχρι 10 εκατοστά από τον γλουτό σας

γ) Το πόδι σας δεν πλησίασε ούτε στα 10 εκατοστά από τον γλουτό σας

Αν απαντήσατε κυρίως με “α” στις παραπάνω ασκήσεις, τότε βρίσκεστε σε αρκετά καλή κατάσταση ευλυγισίας.

Αν απαντήσατε κυρίως με “β”, τότε δεν είστε σε αρκετά καλή κατάσταση, αλλά μπορείτε με λίγη γυμναστική και τακτικές διατατικές ασήσεις να επανέλθετε πλήρως.

Απαντήσατε κυρίως με “γ”, τότε δεν είστε σε καθόλου καλή κατάσταση ευλυγισίας και πρέπει να αλλάξετε ριζικά την καθημερινή σας ρουτίνα για να βελτιώσετε την σωματική σας υγεία.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.