Γνωρίζατε ότι μια ημικρανία ή μια δερματοπάθεια είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς μας;

ZEYGARIAΕίναι μία από τις περιπτώσεις όπου δύο προβλήματα υγείας «χτυπούν» συγχρονισμένα, αποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε ένα φαινομενικά αθώο σύμπτωμα.

Μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν ταυτόχρονα δύο φαινομενικά άσχετες ασθένειες. Η μία από αυτές είναι συνήθως σοβαρότερη και οι γιατροί την αποκαλούν «σκιώδη νόσο». Ένας από τους συχνότερους συνδυασμούς είναι η ημικρανία και η καρδιοπάθεια.

Δείτε ποιοι είναι οι 5 επικίνδυνοι συνδυασμοί.

1. Ημικρανία – Έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Οι συχνές ημικρανίες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από διαταραχές στην όραση και την ακοή, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, με αποτέλεσμα το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Το «κλειδί» βρίσκεται στη συχνότητα, καθώς οι σπάνιες ημικρανίες (λιγότερο από μία φορά το μήνα) αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50% σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Εάν η ημικρανία εκδηλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

2. Ενδομητρίωση – Μελάνωμα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και είχε διάρκεια 12 ολόκληρα χρόνια έδειξε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν πώς συνδέεται η ενδομητρίωση με αυτήν την επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως κάποια γονιδιακή διαταραχή πυροδοτεί και τις δύο ασθένειες.

3. Υπέρταση – Διαβήτης

Οι δύο παθήσεις εκδηλώνονται πολύ συχνά συνδυαστικά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η χρόνια υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, ασχέτως του Δείκτη Μάζας Σώματος.

4. Ψωρίαση – Έμφραγμα

Η ψωρίαση, μια αυτοάνοση δερματική πάθηση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται αναλογικά με τη σοβαρότητα της δερματικής πάθησης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που πυροδοτεί την ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει τη φλεγμονή των αρτηριών και το επακόλουθο έμφραγμα.

5. Μεταβολικές διαταραχές – Πέτρες στα νεφρά

Το υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τα πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα, η χαμηλή HDL («καλή χοληστερόλη»), η υπέρταση και η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη αποτελούν τις βασικές ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου. Οι πιθανότητες να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά αυξάνονται κατά 54% εάν ο ασθενής εκδηλώνει οποιαδήποτε δύο από τα παραπάνω συμπτώματα, ενώ οι πιθανότητες εκτοξεύονται στο 70% εάν εμφανίζονται τρία από τα παραπάνω συμπτώματα.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.