Ολο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις ευθύνες του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη για το λούνα παρκ που λειτουργούσε παράνομα και κόστισε τη ζωή 13χρονου
LOUNA PARKΣτελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησαν στο theTOC.gr και υποστηρίζουν ότι ο δήμαρχος ουδέποτε ενημέρωσε κανέναν για το εάν είχε εκδοθεί άδεια λειτουργίας ή όχι στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Παράλληλα, αναφέρουν ότι η περιοχή είχε κριθεί ακατάλληλη γιατί βρισκόταν σε ρέμα, ενώ επίσης τονίζουν ότι λούνα παρκ στη συγκεκριμένη περιοχή λειτούργησαν  το 2011, το 2012, το 2013 και το 2014. Οι καταγγελίες, «καίνε» τόσο τη δημοτική Αρχή όσο και την εταιρεία.

Τι λέει η δημοτική αντιπολίτευση

Συνοπτικά, τα στελέχη της δημοτικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στο theTOC.gr, αναφέρουν:

  • Ηταν γνωστό ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Τσαρπαλής υποστήριξε πως η περιοχή βρίσκεται σε ρέμα.
  • Η δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας
  • Η εταιρεία ισχυρίζεται πως αν και βρισκόταν στο χώρο αφού είχε λήξει ο χρόνος παραμονής, πλήρωνε κανονικά ενοίκιο. Ωστόσο αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ στα δημοτικά Ταμεία.

Γιάννης Τσαρπαλής: Πρώην δήμαρχος, νυν δημοτικός σύμβουλος

Ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαρπαλής, κατήγγειλε πως η περιοχή στην οποία στήθηκε το πάρκο, ήταν γνωστό ότι είναι ακατάλληλη, καθώς όπως τονίζει «ένα τμήμα ανήκει στην ΕΥΔΑΠ γιατί είναι ρέμα και ένα άλλο κομμάτι είναι εκτός σχεδίου πόλης. Η δημοτική Αρχή ήξερε ότι δε μπορεί να δοθεί άδεια, αλλά το έκανε. Και το 2011 και το 2012 και το 2013».

Οσον αφορά τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής για την άδεια λειτουργίας, ο κ. Τσαρπαλής υποστηρίζει πως ο δήμαρχος γνώριζε ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια σε αυτήν την περιοχή, αλλά και πως δεν σχηματίστηκε ποτέ η αρμόδια Επιτροπή.
Για το θέμα της παραμονής της εταιρείας στο χώρο μετά το διάστημα των τριών μηνών που προβλεπόταν στην απόφαση του δήμου, ο κ. Τσαρπαλής είπε πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ισχυρίζεται ότι συνέχισε να πληρώνει κανονικά το νοίκι και μετά τις 15 Φεβρουαρίου, όπου έληγε ο χρόνος παραμονής της εταιρείας. Ωστόσο όπως λέει, το νοίκι δεν εμφανίστηκε ποτέ στα Ταμεία του δήμου.
Οσον αφορά τέλος την εταιρεία, ο κ. Τσαρπαλής αναφέρει πως «ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Χρήστου Κορτζίδη, κατήγγειλε στις 28/12/2012 πως ο ιδιοκτήτης έκλεβε ρεύμα, κάτι  που πιστοποιήθηκε από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης».

Γιάννης Κωνσταντάτος: Δεν μας ενημέρωσαν ποτέ ότι δεν εκδόθηκε άδεια

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε στο theTOC.gr και είπε πως όχι μόνο η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αλλά και πως η δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε κανέναν ότι δεν εκδόθηκε άδεια.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντάτος είπε: «Αυτός που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια και τις προδιαγραφές είναι η δημοτική Αρχή. Εάν το λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα ο δήμος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη. Εμείς δεν ενημερωθήκαμε εάν είχε βγει η άδεια. Το είδαμε να λειτουργεί και το είδαμε να πληρώνει τα μισθώματα». Οσον αφορά το γεγονός ότι το λούνα παρκ συνέχιζε να λειτουργεί και μετά τους τρεις μήνες που προβλέπονταν στην απόφαση, ο κ. Κωνσταντάτος υποστήριξε πως «το λούνα παρκ λειτουργούσε με μια σιωπηρή παράταση».

Το επιβεβαιώνει και ο Θοδωρής Λιάππης

Το συγκεκριμένο θέμα, επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάππης, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν εκδόθηκε άδεια.

«Εξηγήσεις» χωρίς ίχνος αυτοκριτικής από τον Χ. Κορτζίδη

«Αναρμόδιος» να ελέγξει την λειτουργία του λούνα παρκ δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι, τρεις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν της Κυριακής, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θανάτου του 13χρονου αγοριού.

«Εξηγήσεις» χωρίς ίχνος αυτοκριτικής από τον Χ. Κορτζίδη

Χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης χαρακτήρισε το θάνατο του 13χρονου ως κάτι που «θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε και έχει συμβεί» ενώ περιορίστηκε σε αόριστες αναφορές περί ευθυνών, δηλώνοντας πως περιμένει τα πορίσματα των ερευνών για να πει κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Ποιος μπορεί να είναι ήσυχος όταν έχει πεθάνει ένα μικρό παιδί; Από την Κυριακή το βράδυ με βασανίζει το ερώτημα αν μπορούσα να έχω κάνει κάτι περισσότερο για να μην συμβεί το κακό», δήλωσε ο Χρήστος Κορτζίδης στην εισηγητική του τοποθέτηση, ενώ δικαιολογώντας την «εξαφάνισή» του μετά το τραγικό συμβάν δήλωσε: «Δεν θέλαμε πριν ταφεί το παιδί να βγαίνουμε και να διαπληκτιζόμαστε στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, δεν θέλαμε να βγούμε και να αναφερόμαστε σε ευθύνες δικές μας ή άλλων πριν να έχουμε μία στοιχειώδη έρευνα».

«Το μόνο που μπορεί να μου καταλογίσει κάποιος είναι γιατί δεν πήγα να ελέγξω πώς λειτουργούσε το λούνα παρκ», δήλωσε για να προσθέσει αμέσως μετά ότι αυτό δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα.

«Υπάρχουν μηχανισμοί. Οι υπηρεσίες του δήμου είχαν πει στους ιδιοκτήτες να φύγουν και ο επιχειρηματίας του είπε ότι ψάχνει να βρει άλλο χώρο. Δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη. Μπορούσε να τους κλείσει η αστυνομία, το υπουργείο…», είπε ο δήμαρχος αποποιούμενος ουσιαστικά την ευθύνη.

«Θεωρήσαμε ότι πρόκειται για προσωρινή λειτουργία και πως δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση που θα απαιτούσε άδεια, κάτι που επηρέασε την κρίση μας», είπε ο δήμαρχος. «Ήταν σωστό αυτό ή λαθος;», διερωτήθηκε τονίζοντας πως αυτό θα απαντηθεί από την έρευνα, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να δοθούν απαντήσεις το συντομότερο.

«Υπάρχουν ερωτήματα που ακόμη θέλουν διερεύνηση. Περιμένουμε να κριθούμε από τους ελέγχους που γίνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορτζίδης, ο οποίος μπήκε αλλά και βγήκε από την αίθουσα χειροκροτούμενος.

Σχολιάζοντας τις ποινικές ευθύνες που βαραίνουν τη δημοτική αρχή και αν σκέφτεται την παραίτηση, ο κ. Κορτζίδης δήλωσε: «δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω αν θα μας ασκηθεί δίωξη» λέγοντας πως δεν έχουν εντοπισθεί ευθύνες στους υπαλλήλους του Δήμου και τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Στην ερώτηση γιατί ο δήμος συνέχιζε να παραχωρεί το χώρο παρότι δεν λάμβανε τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, ο δήμαρχος Ελληνικού έκανε λόγο για «πολυδαίδαλο καθεστώς λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων» ενώ αιτιολογήθηκε λέγοντας ότι ο Δήμος δεν είχε ανάλογη προηγούμενη εμπειρία.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Κορτζίδης σχολίασε πως «αυτοί που μας κατηγορούν ψήφισαν ομόφωνα τις αποφάσεις για να παραχωρήσουμε το χώρο. Δεν είχαμε καμία καταγγελία. Κάποιοι περίμεναν να γίνει αυτό το συμβάν για να μας πουν «εμείς σας τα λέγαμε».

Επίσης, έκανε λόγο για ολοφάνερη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του τραγικού συμβάντος. «Δόθηκε μια ευκαιρία πολιτικοί παράγοντες να αξιοποιήσουν το γεγονός το οποίο θα μπορούσε να συμβεί στον οποιοδήποτε. Ορισμένους τους ενοχλούμε», πρόσθεσε.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.