«Χαλάρωση» των προϋποθέσεων που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ζητά η Τρόικα. Για άμεση νομοθέτηση των αλλαγών κάνει λόγο η έκθεση της Κομισιόν
PLEISTHRIASMOSΟι προσφορές που κατατίθενται κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών, θα πρέπει να γίνονται δεκτές εφόσον το ύψος τους υπερβαίνει το κόστος της δημοπρασίας και ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών του οφειλέτη.

Ανοίγει και πάλι το θέμα των πλειστηριασμών

Αυτό αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγοντας -και πάλι- το μεγάλο θέμα των πλειστηριασμών. Εμμέσως πλην σαφώς, τίθεται θέμα χαλάρωσης των προϋποθέσεων που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ως «ασπίδα προστασίας» για τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά, και μάλιστα άμεσα καθώς η αλλαγή αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει μέσα στον Απρίλιο, εκσυγχρονισμό του πλαισίου αναγκαστική εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Καταρχήν ζητά μεγαλύτερη δημοσιότητα έτσι ώστε να είναι και μεγαλύτερο το ενδιαφέρον συμμετοχής στους πλειστηριασμούς. Η αναφορά στην έκθεση, να γίνονται δεκτές οι προσφορές εφόσον υπερβαίνουν το κόστος του πλειστηριασμού, ανοίγει μεγάλο θέμα.

Η ρήτρα προστασίας

Με τον ισχύοντα κώδικα πολιτικής δικονομίας -η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο αναθεώρησης του Κώδικα από τις αρχές Μαρτίου χωρίς όμως να έχει καταθέσει ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή- για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού, θα πρέπει η ελάχιστη προσφορά να είναι τουλάχιστον ίση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Αυτή η ρήτρα, έχει προστατεύσει τους οφειλέτες καθώς από τη στιγμή που οι τιμές στην πραγματική αγορά είναι μικρότερες από τις αντικειμενικές αξίες -κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομιλεί για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2017- ουδείς ενδιαφέρεται να αποκτήσει ακίνητο μέσω του πλειστηριασμού. Τα μοναδικά ακίνητα που αλλάζουν χέρια είναι αυτά που τα παίρνουν οι τράπεζες προκειμένου να συμψηφίσουν την αξία τους με τις οφειλές των πελατών τους.

Σε κρίσιμη περίοδο η αλλαγή που φέρεται να ζητούν οι δανειστές

Η αλλαγή που εμφανίζονται να ζητούν οι δανειστές μέσω της έκθεσης, έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Από τις αρχές του χρόνου, πρακτικά δεν υπάρχει το πλαίσιο προστασίας με την απαγόρευση διενέργειας των πλειστηριασμών.

Ακόμη και ο νόμος που ψηφίστηκε για να θωρακιστεί η πρώτη κατοικία και κανένα άλλο ακίνητο, ελάχιστα έχει βοηθήσει καθώς ο αριθμός των αιτήσεων από τους οφειλέτες δεν έχει ξεπεράσει τις 40.000.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.