«Διορθώσεις ημαρτημένων» με τροπολογίες από το υπ. Οικονομικών

ΑΚΙΝΗΤΑΤην εκχώρηση ακινήτων στην εφορία, την απαλλαγή των ανέργων από υπέρογκους φόρους σαν να ήταν επιχειρήσεις, αλλά και την «διάσωση» (προσωρινά τουλάχιστον) για λόγους δικαίου όσων απειλούνταν με τρελά πρόστιμα αλλά είχαν εγκλωβιστεί στην επιτροπή του άρθρου 70Α, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι τροπολογίες που κατέθεσε μαζικά στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Για να μην πληρώσουν φόρο από πρώτο ευρώ και …προκαταβολές φόρου για το επόμενο έτος, οι άνεργοι και φοιτητές με «περιστασιακά» χαμηλά εισοδήματα θα φορολογούνται ως μισθωτοί. Για όσους πάλι χρωστούν φόρους κληρονομιάς αλλά δεν έχουν να πληρώσουν, μπορούν να εκχωρούν ακίνητο στην εφορία και να πληρώσουν «σε είδος».

Συγκεκριμένα:

– Δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία να τον καταβάλουν με μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό της υπό τροποποίηση διάταξης, που προβλέπει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.

Το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.). Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

– άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. που κατά την χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών,) θα φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων και όχι σαν εισοδηματίες, ενώ θα τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων που προβλέπονται και δεν θα υπολογίζεται για αυτούς προκαταβολή φόρου.

– δεν ισχύουν τα τεκμήρια, για τη χρήση 2013, για όσους είναι κάτοικοι εξωτερικού

– για λόγους χρηστής διοίκησης και συνταγματικής ισότητας, δίδεται δεύτερη ευκαιρία για προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης εντός προθεσμίας τριάντα ημερών, στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70 Α, με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού, αλλά δεν εξετάστηκαν ποτέ από αυτή επειδή καταργήθηκε στις 31.12.2013. Και στις περιπτώσεις αυτές όμως, αν η υπόθεση δεν κριθεί μέσα σε 2 μήνες από την αίτηση του φορολογουμένου, θεωρείται πως έχει απορριφθεί σιωπηρώς.

– για αυτοκίνητα που είχαν αγοραστεί μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ο υπολογισμός της παλαιότητας στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2104 και εξής, θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.